Avatar uživatele
Válek Petr

Proč nevznikl název Slovenskočesko, ale Československo ?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? eleonnore před 2732 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Proč? Protože Slovensko se připojilo k nám a české země byly větší než Slovensko. Stejně jako počet obyvatel. I když Československo v době svého vzniku jasně deklarovalo, že jde o stát jednotného československého národa.

"Již v květnu roku 1918 se vznikem samostatného státu souhlasila Slovenská národní strana a 30. 5. vznikla tzv. Pittsburská dohoda, která stvrzovala požadavky obou zemí. O měsíc později, 29. 6. uznal francouzský ministr zahraničí Československou národní radu za první základ příští vlády, s tím v srpnu souhlasila také britská vláda a 2. 9. také USA.

18. 10. 1918 vydal T. G. Masaryk Washingtonskou deklaraci, ve které načrtl zásady nového československého státu atd.

Situace po vyhlášení Československé republiky

Dne 28. 10. 1918 došlo v Praze k vyhlášení československé samostatnosti. Řízení veřejných záležitostí se ujal Národní výbor, jehož členy byli František Soukup, Vavro Škrobár, Antonín Švehla a Alois Rašín. Na Moravě proběhlo vyhlášení Československé republiky o den později.

Již 30. 10. se v Turčianském Sv. Martině sešla Slovenská národní rada a v tzv. Martinské deklaraci přijala prohlášení o připojení Slovenska do nově vznikajícího státu.

Připojení Slovenska do Československé republiky bylo komplikované, obzvláště díky zaostávání slovenského průmyslu. Bylo nutné spojit rozdílné ekonomické i kulturní úrovně, a tak množství české inteligence přichází na Slovensko. V Bratislavě je roku 1919 založena první slovenská univerzita, je vybudována síť školství a obnovena Matice slovenská."

Učebnice DEJ
http://www.de­jepis.com/vznik-ceskoslovenska/

Ještě jsem si vzpomněla, že je v archivu otázka " Proč nen státní svátek 28j. 10. i na Slovensku?"
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-neni-svatek-28-10-i-na-slovensku

Upravil/a: annas

3 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap, redy, mosoj Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Klaproth

Početnější národ dostal přednost.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek