Avatar uživatele
pepe88

Proč nezavedou volby online?

Pak by zřejmě volil celý náš národ.

Zajímavá 0 před 2627 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

  1. Tvůj předpoklad, že by pak volil celý národ (mně by nevadilo pokud budou volit občané ČR i jiných národností, např. Slováci apod.) podle mně není správný. Z těch co nevolí by se možná přidalo 30% (Pokud bude možnost volit i klasicky, jinak by odpadlo odhadem 20–30% z těch co volí)
  2. Znamenalo by to zavést jedinečné ověření totožnosti pro každého občana. Nejsem si jist jak bys to chtěl provést. Tedy jak bys to chtěl provést jednoduše, levně a spolehlivě.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

IMHO někteří by se přidali a jiní ubyli – v závislosti na jejich schopnosti používat výpočetní techniku. Například moje máma by určitě z počítače nevolila.
To už spíš by mi nevadilo, kdyby byla účast ve volbách povinná, jako třeba v Austrálii.

Zfalšovat „elektronické“ volby je mnohem jednodušší, než klasické, kde je možné v případě podezření přepočítat lístky. Viz tahanice kolem výsledků voleb v USA a v Rakousku.

ad Dochy 2.
Zároveň s tím důvěryhodně zajistit, že nebude možné spojit totožnost občana s tím, jak volil. To by byl větší problém. Viz Nařízení GDPR.
Identifikovat elektronicky občana je možné již teď, spojením jeho čísla OP a kódu BOK, který zadává při převzetí OP. V blízké budoucnosti pak bude každý OP obsahovat certifikát elektronického podpisu, který jej také jednoznačně identifikuje. Viz Nařízení eIDAS.

Dodatek ke spolehlivosti elektronických voleb:
Snad jste všichni viděli v televizi nějaký pořad, kde se zjišťoval názor diváků pomocí zasílání SMS. Viděl jsem na vlastní oči technické zázemí takových „voleb“ a hovořil s jeho provozovatelem. Bylo mi naprosto otevřeně řečeno, že výsledek je takový, jaký si zadavatel objedná. Výsledek vůbec nezávisí na skutečném hlasování diváků, to slouží jen k tomu, aby zaplatili drahou SMS. A tak nějak by to IMHO vypadalo i s volbami po internetu.

Upravil/a: dubraro

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek