Avatar uživatele
mosoj

Proč nás světla oslňují ?

Čím je to způsobeno ?

V pohodě. Já měl na mysli ale fyzikální podstatu.

Upravil/a: mosoj

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Kepler, eleonnore před 2742 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Vyskytují-li se v zorném poli oka příliš velké jasy, jejich rozdíly nebo prostorové či časové kontrasty jasů, které překračují adaptabilitu zraku, vzniká oslnění. Při oslnění nastává ztížená činnost zrakového systému. Je jich více druhů. Oslnění reflektory jsou typem je oslnění kontrastem způsobené tím, že se v zorném poli vyskytnou jasy příliš vysoké v porovnání s jasem, na který je zrak adaptován.

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Osln%C4%9Bn%C3­%AD

Fyzikálně jde o silnější proud fotonů, jiná podstata než fyziologická neexistuje, je to prostě vlastnost oka a nervového přenosu vzruchů.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Jeden z mechanismů: Oko se adaptuje na silné světlo, zúží se zornička, nedostáváš dost světla od méně osvětlených částí scény abys něco rozeznal. (řekl bych, že je to ten méně podstatný mechanismus, ale za to snazší na vysvětlení)

Kromě fyzické reakce oka na světlo jde ještě o adaptabilitu na úrovni receptorů, nervů a vyhodnocení mozkem… Např. pokud se podíváš na chvilku do ostrého světla (silnější žárovka, slunce, … opatrně, opravdu jen na chvilku) a pak koukneš někam jinam na tmavší povrch, stále před sebou budeš vidět obrys toho jasného předmětu na který jsi koukal před tím…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
eleonnore

Dobrá otázka,
tohle se mi zrovna dělo v autoškole, to ostré sluneční světlo je hlavně za volantem peklo.

před 2742 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek