Avatar uživatele
Adam2

Proč nás v roce 1968 západní spojenci neubránili?

Západními spojenci jsem myslel spřátelené země prvního světa.
USA bojovalo pro Koreu, Vietnam. Proc ne I pro nás?

Upravil/a: Adam2

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? klumprt před 2777 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ivzez

Západní spojenci nás nemohli ubránit hned ze dvou důvodů:
— nebránili nás
— žádné jsme neměli

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

Pomni, že ČSSR byla tehdy členem Varšavské smlouvy a západní spojenci povětšinou členy NATO. Obsadila nás vojska Varšavské smlouvy, tedy tehdejší naši spojenci. Kdyby NATO intervenovalo na území VS, možná bychom tu teď neseděli a proháněl by se zde pouze vítr nad radioaktivní pustinou.
Jestli tenkrát Západ nějak výrazně diplomaticky protestoval, o tom jsem neslyšel. Spíš si řekli, že do toho, co si to tam ti komunisti dělají mezi sebou nám koneckonců nic není. Co je mohlo trochu znervóznit byl fakt, že došlo k poměrně výraznému přesunu vojsk směrem k hranici.

Upravil/a: klumprt

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
bolak

Ale kdež, myslíš ten ďáblův pakt? To máš nějaký pomotaný, vždyť naši skuteční spojenci nám přece přijeli na pomoc, a ubránili nás před hrozící kontrarevolucí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Ta otázka tu byla poměrně nedávno. Takže zjednodušeně: PROTOŽE JSME NEMĚLI ŽÁDNÉ ZÁPADNÍ SPOJENCE. Byli jsme součástí Východního bloku během v té době probíhající Studené války. Pro Západ jsme byly politicky vzato nepřátelé, nikoliv spojenci.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Cenobita

V roce 1968 nám poskytla Varšavská smlouva bratrskou pomoc, takže nás „ubránila před kontrarevolucí“. Západ nám pomoci nemohl, neb nebyl náš spojenec, leč protivník, či nepřítel.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hapiky

Když nás naši „spojenci“ vojensky napadli, přestali být spojenci. Jedná se proto o napadení, nebo vojenskou intervenci, dobývání. Ve skutečnosti našimi spojenci nikdy nebyly, od roku 1948 to byla jen poroba. V roce 1968 to byla jen vynucená intervence VS s podřízenosti CCCP, za což se nám po získání svobody po roce 1989 všechny zúčastněné státy omluvily.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
EL.

Mimo jiné, proto, že nebylo v jejich zájmu, podobně jako to nebylo v zájmu SSSR, aby tzv." socialismus s lidskou tváří" zvítězil. To by se taky třeba někdo mohl inspirovat…

Upravil/a: EL.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Nás bránili východní spojenci.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
klumprt

Korea a Vietnam byly v úplně jiné situaci, než Československo. V obou asijských zemích vypukla občanská válka mezi komunisty a zbytkem národa. Ty země do té doby nebyly komunisty zcela ovládnuté a USA vedlo politiku zadržování komunismu, čili bránění komunistům v ovládnutí dalších zemí.
Československo v té době už bylo zcela zapojeno do komunistického bloku. Včetně Varšavské smlouvy a RVHP. Pokud mělo dojít k nějakým změnám, tak jen pod vládou komunistů. Sovětská okupace ČSSR pro USA nepředstavovala ztrátu území. Toto území pro ně už dávno ztraceno bylo. A nějaká protiakce z jejich strany by představovala obrovské riziko jaderné války. Do ní se ve skutečnosti nechtělo ani Rusům ani Američanům.

před 2777 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek