Avatar uživatele
bohunka1

Proč někdo věří, že pátek třináctého je smolný den?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Miroslavst před 4841 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Podle historiků v pátek 13. října léta páně 1307 bylo po celé Francii na příkaz Klementa V. zahájeno hromadné zatýkání rytířů z řádu templářů, kteří byli v průběhu následujících několika let mučeni a někteří z nich také popraveni.
V hektické současnosti si ale málokdo spojuje tento den s historií. Dnešní konzumní masy se v pomyšlení na číslo třináct chovají velice pověrčivě. Lidé si často vsugerují katastrofální scénář natolik silně, že se do jisté míry vyplní. Zamykají se doma nebo při sobě nosí ochranné talismany. Jsou také schopni hledat v ciferných součtech dat „pátků třináctých“ další a další třináctky. Tvrdí, že kdo má ve jménu třináct písmen je to znamení ďábla( Charles Manson, Jack The Ripper, Theodore Bundy…). Některé hotely dokonce vynechávají pokoje s číslem třináct a přeskakují třinácté patro. A co je opravdu zarážející psychiatrie má vlastní lékařský název pro fobii ze třináctky – „triskaidekap­hobia“.
Koneckonců jak říká jeden z Murphyho zákonů, vodík a lidskou blbost lze nalézt všude.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

odpoviem protiotázkou:
A prečo niekto verí v 12.12.2012 – koniec sveta?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Terryle

Oboje vychází z křesťanství, který naši kulturu ovlivnilo asi víc, než cokoli jinýho. Pátek je považovanej za nešťastnej den, protože na Velký pátek byl ukřižován Ježíš.
A třináctka je nešťastná, protože při Poslední večeři, těsně před Ježíšovým zatčením a popravou, bylo u večeře třináct lidí.
A když to zkombinujete, vyjde vám pátek třináctýho.

Když jsme u toho, znáte ten blbej vtip? :) Baví se dva policajti: „Hele, víš o tom, že letos Silvestr vychází na pátek?“ „No to je skvělý, doufám, že to je navíc třináctýho…“

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

to jsou jen pověry, jako někdo nešlape na kanály, že to přináší smůlu
nevím pro mě je to pátek jako každý jiný, třeba se tomu dotyčnému zrovna ten den něco přihodilo, nebo nepovedlo a od té doby to považuje za smolný den

něco jsem našla


Teorií o tom, proč je pátek třináctého nešťastným dnem, existuje více než jen ta „ježíšovská“. V pátek 13. října 1307 nechal francouzský král Filip IV. pozatýkat členy templářského řádu. Eva nabídla Adamovi jablko ze zakázaného stromu v pátek a biblický Kain prý bratra Ábela zavraždil také v pátek.

Novodobou tragédii však přinesla nešťastná třináctka přesně před šedesáti lety, i když tehdy 13. červenec vyšel na neděli. V Ústí nad Labem vykolejila tramvaj a při nehodě zahynulo třicet lidí

Zdroj: http://zpravy­.idnes.cz/je-patek-trinacteho-tretina-lidi-priznava-povercivost-pgc-/domaci.asp?c=A070713_­074842_domaci_jan

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jahoda

Je tedy fakt, že když je pátek 13., řeknu si ze srandy „A už je to tady zas! :D“. Ale žádnou závažnou událost v tento den neočekávám.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Někteří ho naopak považují za šťastný.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek