Avatar uživatele
annas

Proč někdy někomu vyprší hodina či lhůta a nesplní to, co měl? Jaký je původ tohoto spojení?

„Stroj se, pane kníže, hodina vypršela, já jsem tu pro tebe.“
Z které pohádky známé české spisovatelky jsou tato slova?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? panenka, anonym, vagra, rynek878 před 4822 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
vagra

Původ tohoto spojení,musíme hledat ve staré češtině.
Dříve nepršely pouze kapky vody, ale i vše, co se mohlo odněkud sypat. „Když zrno vyprší, tehdy se bez užitka jeden žernov o druhý kazí,“ dočteme se v Husových spisech. Jestliže za silného větru zrno ze zralých klasů vypadá na zem, říkávalo se, že pšenice vypršela.
Vypršet tedy znamenalo vysypat, vypadat. Když si uvědomíme, že ve středověku se čas odměřoval přesýpacími hodinami, tedy odsypáváním písku, je souvislost s plynutím času objasněna. Písek z horní části hodin „vypršel“ a stanovená lhůta proběhla.

Zdroj: V.E.+různé zdroje

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

B.Němcová – Čert a Káča

Se strachem a hrůzou očekávali všude úplněk měsíce. Jak to zprvu knížeti přáli, tak ho nyní litovali, neboť od té chvíle, co se polepšil, nemohl si žádný hodnějšího knížete přát. Dnové ubíhají, ať je člověk s radostí aneb s žalostí počítá! Než se kníže nadál, byl za dveřmi den, ve kterém se vším, co ho těšilo, rozloučit se musel. Černě přistrojen, na smrt vyděšený, seděl kníže a očekával buďto ovčáka, anebo čerta. Najednou se otevřou dvéře, a černý stoji před ním.

„Stroj se, pane kníže, hodina vypršela, já jsem tu pro tebe.“

Ani slova neodpovídaje, vstal kníže a kráčel za čertem na dvůr, kde nesmírné množství lidstva stálo. Tu se prodírá houfem ovčák celý upachtěný a běží rovnou k čertu, volaje zdaleka:

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Děda Louda

Na vině může být přecenění vlastních schopností, nedobré hospodaření s časem, zmatení, lenost, nechuť, neustálé odkládání na pak, zapomnětlivost, přehodnocení priorit…

Na druhé straně očekávání nereálných výsledků ze strany zadavatele. Všichni známe, jaké představy o naší práci dokážou mít neschopní šéfové.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek