Avatar uživatele
nastasjaf

Proč omega-3 mastné kyseliny obsahují více kyselin (i podle názvu), když mají jen jeden vzorec?

Ahoj, jsem chemický laik, a proto nerozumím, proč omega-3 mastné kyseliny obsahují více kyselin (i podle názvu), když mají jen jeden vzorec. A také bych se chtěla zeptat, jestli je ALO synonymum pro omega-3. Děkuji za vysvětlení

Zajímavá 0 před 2947 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Quimby

Omega-3 ale nemají jen jeden vzorec. To omega 3 znamená, ža mají dvojnou vazbu na třetím místě od konce řetězce.Ale takových kyselin je hodně s ruznými vzorci a izomery. ALO jsem nikdy neslyšel, možná je to název nějaké konkrétní kyseliny, protože mají většinou tří písmenné zkratky, ale neznám ji teda. Nemáš na mysli ALA? Což je kyselina alfa-eleostearová, která taky patří mezi omega-3 mastné kyseliny.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Omega-3 mastné kyseliny jsou skupinou nenasycených mastných kyselin, které se liší svým vzorcem, tedy nemají jeden vzorec. Společný je jen název, jinak jsou známy také jako PUFA omega 3. Jiným chemickým společným názvem jsou třeba vzácné plyny = neon, argon, xenon, aj, (tady ale nejde o sloučeniny a vzorce, ale o prvky a značky, to jen tak na příměr). Zkratka ALO mi bohužel nic neříká a nic v té souvislosti jsem ani nenašel.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek