Avatar uživatele
jirka F

Proč po delším běhu bolí velmi silně v krku?

A po delší době to vždy přejde. Co za tím stojí?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2788 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Nuk nuk

Odpoveď byla označena jako užitečná

Napadá mne, že to může být špatným způsobem dýchání.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?jirka F Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Běžecký trenér a poradce Pavel Baběrád uvádí v článku „Šest různých nepříjemností, jež vás v souvislosti s běháním mohou potkat, a návrh, co u každého z těchto stavů můžete zkusit udělat, když už budete mít tu smůlu a některý z nich vás postihne.“

"Aby nás těšil a přinášel nám to, co od něj chceme, pravidelný běžecký trénink vyžaduje, abychom byli zdraví a v duševní pohodě.

Bohužel, všichni občas musíme čelit nepřízni osudu v podobě někdy více a někdy méně závažných onemocnění nebo zranění.

Ne vždy je však nutné jít hned k lékaři, protože jsou situace, kdy si můžeme pomoct i sami. Předpokladem ovšem je, že známe příčinu svých zdravotních potíží.

"1. Když běžíte, pálí vás v krku nebo na prsou

Možná příčina:

Zpětné pronikání žaludečních šťáv do jícnu vyvolané namáhavou fyzickou aktivitou. Při běhu se obsah žaludku více pohybuje a tlak z břišních svalů může uvolnit jícnovou záklopku, která za normálních okolností drží žaludeční šťávy tam, kde mají být.

Možná náprava:

Alespoň dvě hodiny před během nejezte čokoládu, mátu, cibuli ani citrusy a nepijte nápoje obsahující kofein."

Přidávám ještě, pokud vás trápí kašel.
2.. Když běžíte, máte svíravý pocit na prsou a po běhu kašlete

Možná příčina:

Astma způsobené fyzickou námahou v důsledku stažení svalů v okolí průdušek. V klidovém stavu dýcháme nosem, kde se vdechovaný vzduch zahřívá a zvlhčuje. Při běhu dýcháme ústy a vzduch se nám do plic dostává chladnější a sušší, což může mít za následek kašel, sípání a lapání po dechu.

Možná náprava:

Ještě než se rozeběhnete svým tempem, asi pět minut choďte nebo pomalu klusejte, aby se vaše plíce mohly připravit na běžeckou zátěž – při pozvolném zahřívání snáze zvládnou rychlejší a obtížnější dýchání při běhu. Pomocí může být i vitamín C (v rámci jedné ze zahraničních studií se potíže astmatiků, kterým bylo po dobu dvou týdnů podáváno 1500 mg vitamínu C denně, snížily na polovinu)".
atd.

Autorem článku je Pavel Baběrád, běžecký trenér a poradce, bývalý mistr České republiky v maratonu (1993) a několikanásobný vítěz a držitel předních umístění na této trati doma i v zahraničí. Osobní rekordy: 5 km – 14:58, 10 km – 30:48, půlmaraton – 1:06:05, maraton – 2:19:07.

http://www.bez­vabeh.cz/clanek/1401-pro-zacatecniky-sestero-bezeckych-potizi-co-s-nimi

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Seznam.cz

Stálo by za to přidat vtipný komentář. Jenže to jde těžko přes svítící škrtátko a nemá to smysl. Kdo mu radil, aby běhal v těchto letních měsících, kdy je denni temperatura 25 – 29°C? Jestli by si pacient neměl hradit náklady na léčení nachlazení zvlášť. Vystavoval své rozpálené dýchací cesty silnému průvanu. Ten má charakter silného proudění vzduchu při delší expozici, i když je vzduch zdánlivě stejné teploty, jako v klidu. Ten ochlazuje a způsobuje bolesti. Divím se, že s tak nefundovanými odpověďmi byla otázka zavíčkována. Jak dopadnou spolucestující v osobáku při otevřených, nebo pootevřených skel předních dveří? Řidič bude OK, ale vzadu se točí vír, ochlazuje lidské části holého těla až o 10°C a při delší jízdě někdo utrpí nachlazeniny. Příklad. Teplota vzduchu na slunci 29°C. V automobilu až 65°C. Pohyb studeného vzduchu působícího na rozehřáté tělo člověka ochlazuje na až o 15 – 20°C. Být v takovém průvanu, kanceláři, autě, nebo exponovat dýchací trubici, to je na zápal plic.

před 2787 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Jak chcete radit člověku, který nerozezná bolení v krku od pálení žáhy ?

před 2788 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Nechápu, že jsi tak brzy uzavřel otázku, obě odpovědi jsou nepravděpodobné. Vyhledal jsem kvalitnější, zdůvodněné lékařem. Ale jak chceš.

před 2788 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Keplere,

napište trenérovi a běžeckému poradci, že píše bludy a poskytuje chybné informace.

před 2788 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Odpověď annas se vůbec netýká bolesti v krku. A trenér není doktor.

před 2788 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Je pravda, že jsem uvedla odkaz na pálení v krku,. Ale silné pálení způsobuje až bolest v krku.

Ten druhý případ je navíc, někdy i bolest krku souvisí s kašlem.

Jenže tazatel se dost často vyjadřuje nepřesně, takž si může své potíže porovnat.

Pokud nemá jiné zdravotní problémy, takreaguje i trenér, nemusí to být nic vážného. Předpoklad – že zná svůj zdravotní stav.

před 2788 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Nechci tady vyvolávat nějaké odborné diskuze, protože nikdo z nás odborníkem, ale jsem spíše nakloněn vyjádření lékaře, než sebeúspěšnějšího sportovce a trenéra. Nejdřív píše o pálení v krku, ale v zápětí píše jen o jícnu, což je správně. Jedná se totiž o reflux kyselých žaludečních šťáv a ten se jako bolest v krku neprojevuje. Každý z nás ví, co je to „pálení žáhy“ a dokázal by to odlišit i Jirka. Našel jsem odkaz od Mudr. Mlčocha, pomocí kterého by se to dalo vysvětlit daleko racionálněji. Rovněž jsem chtěl vložit vlastní zkušenost, která by se shodovala. Bohužel JirkaF zřejmě o dobrou odpověď nestojí. Já bohužel ano, a tak jsem si dal práci a hledal. Mezitím uzamkl a tím mě nasr… Tazatel ani trenér taky zdravotní stav vědět nemusí a pak by se taky mohlo jednat o závažný problém. Jen pár příkladů: zvětšené krční uzliny, kdysi přechozená angína…= do budoucna vážné komplikace.

před 2788 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Může to být cokoliv, na dálku se těžko posuzuje, samozřejmě nejseme lékaři.

Ale je pravda, že Jirka mohl porovnat, uvědomit si, co jedl, pil atd., vyzkoušet. Opakuji, pokud zná svůj zdravotní stav.

Mně zaujalo to, že trenér a běžec předpokládá, že běžec zná svůj zdravotní stav. Pokud ne, tak to může souviset třeba i se štítnou žlázou.

Odeslala jsem odpověď, už byla otázka uzavřena. Zřejmě program nechá, když začneme psát před uzavřením. Nevím.

Nedávno místo co je kůstka, se ptal, co je luska. Otázka byla i na Poraďte.

před 2788 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Já jsem na poraďte.cz loni taky pár měsíců fungoval, ale brzy mě ta atmosféra na webu plná urážek a diskuzí, čítající i více než 100 příspěvků tak otrávila, že jsem po anglicku odešel a nikdy ten web znovu ani neotevřel. A o adminech radši ani nemluvím, i když ani tady nejsou ideální.

před 2788 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

🙂

před 2788 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek