Avatar uživatele
bolak

Proč politici schvalujou pořád dokola ty samý věci, není to dost neefektivní?

To je každej rok, zvyšování platů politiků, zvyšování důchodů, zvyšování minimální mzdy, platy učitelům, platy státní správě, platy doktorům a tak dále a tak dále pořád dokola. Všechno se musí představit, všechno se musí připravit, sepsat, všechno se musí odhlasovat a ještě předtím se to musí samozřejmě dohodnout, takže to je samá schůze, ten řekne tohle, druhej řekne kdepak, tolik ne, tolik, třetí řekne tak to vůbec, a to je v podstatě každej rok jako.

Proč se prostě neřekne „ukazatel je průměrná mzda“ a tyhle dostanou 90%, tyhle dostanou 100% a tyhle dostanou 170% a nechat to bejt. Nebylo by to tak jednodušší? Mně se zdá, že by mohli dělat místo těhlech sisyfovin něco užitečnějšího. Tohle by přece klidně mohlo běžet všechno automatick, a reagovalo by to jak na krize, tak na ekonomickej růst, protože kdyby byla krize, tak by nastala vysoká nezaměstnanost a průměrnej plat by se hnul dolů a v konjunktuře naopak. Ale ten současnej systém, to mi připadá, jako kdybych já vypnul v bance všechny trvalý příkazy a veškerý peníze, které odchází každý měsíc z účtu, posílal ručně a potvrzoval esemeskou..

Zajímavá 0 před 2306 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ivzez

Neschvalují pořád totéž a podle mne ani není možné
schválit něco „jednou pro vždy“. Je potřeba reagovat
na ekonomický i společneský vý­voj.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Nedá se to dělat tak, že se řekne: tihle dostanou každý rok +5%, tihle 10 atd., na X roků dopředu. Podmínky se každý rok mění: jiné zdroje v rozpočtu, jiná inflace, jiná nezaměstnanost a tlak na mzdy. Vše se musí přizpůsobit konkrétní ekonomické situaci. Komáři vše řešili plánovaným hospodářství, vše se direktivně narýsovalo na pětiletky a bylo to. Všichni víme, jak to dopadlo.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Arne1

Politici se musejí něčím bavit, když si je platíme

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Zaibatsu

když to jako politik necháš po tři roky žrát inflací 3% a pak to o 5% zvedneš čtvrtý rok před volbama, lůza ti zatleská.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek