Avatar uživatele
Zvědavý

Proč polovina republiky neměla ráda Václava Havla ??

Narodil jsem se až dlouho po revoluci. Pro mě je to ten co srazil komunisty s trůnu a celá republika ho tehdy chtěla za prezidenta. Proč ho ke sklonku jeho života půl společnosti nemělo rádo ??
Doplňuji:
Václav Havel byl zvolen třetím největším Čechem. Jen Karel IV. a Masaryk byly před ním.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, dudu, fcoop, lota před 3645 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dudu

Ve světě je Havel uznávanou a všeobecně známou osobností. V tuzemsku však stále chybí nadhled, velkorysost a naopak překypuje zloba a závist. Holt doma není nikdo prorokem. Já se např. za tu bezbřehou českou malost docela stydím.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?fcoop Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mirdas

Jsem přesvědčen, že o polovinu nejde.
Přesto mnoho lidí a hlavně současných i dřilvějších komunistů mu nemohou zapomenout, že jich zbavil neomezenou moc nad lidmi ve jménu " dělnické třídy " a neboť nikdy nesnesli kritiku do svých řad, nenávist není překvapující.
Mnoho lidí mu také dává za vinu mnoho věcí které se za jeho prezidentského úřadu stali, neboť do dnes nepochopili co tento úřad obnáší a jaké má prezident pravomoci.
Také jim vadí některé jeho kroky u kterých se o správnosti dá někdy polemizovat, ovšem většinou se ani zde nezajímali o skutečnou podstatu dané věci a tak kritiku si přečetli v bulváru, nebo vyslechli po hospodách, případně od již zmiňovaných komunistů a neboť po mnoha letech si konečně mohli dovolit veřejně kritizovat politika a kór prezidenta ( dříve soudruzi by je zcela zničili a jejich rodiny také ), tak se z toho stal jakýsi folklór.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kelt

Díky některým svým rozhodnutím – amnestie a její následky, zrušení trestu smrti a nárůst kriminality, zrušení některých podniků, hlavně s výrobou zbraní – nezaměstnanost. Hlavně kvůli projevu v roce 1989 a realitě, která se stala ještě za jeho života. Prý existuje fotografie, kdy VH sedí na klíně Reinharda Heydricha a vůbec rodina Havlů, její vztah k Lucerně a pod.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mojitek

tak Havel zcela určitě nesrazil komanče z trůnu-to jste se dočetl kde?.A plno lidí ho přestalo brát vážně od tý doby co udělil dost obsáhlou amnestii -i individuím co neměli mezi normalnima lidma co dělat.Bylo to dost nerozumné rozhodnutí a pro mnoho lidí i dost osudné..bohužel.Tak Proto
Doplňuji:
Zvědavý : No a? Havla skoro všichni milovali-ze začátku- pak se s ním ale lidi už přestali stotožňovat,dělal prostě velký chyby. Ale samozřejmě revoluce=Havel,o tom žádná diskuze není.

Upravil/a: mojitek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Kdepak polovina! Řekl bych tak 90% neměla VH ráda!

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit

Avatar uživatele
led

1 – polovina, je pravda, že dve poloviny jedného celku sú rovnaké?
Nie, aspoň podľa výroku nášho učiteľa matematiky, „Obe polovice celku sú vždy rovnaké. Ale tá väčšia polovica ma vôbec nevníma…“
Ako si všimneme, aj tu, v niektorých odpovediach, dávajú za pravdu tomuto učiteľovi.
2 – k Václavovi Havlovi, bol to symbol doby, symbol snáh zmeniť stávajúci poriadok. ale zvolený tento symbol, keďže to bol živý človek, robil aj veľké chyby:

  • v sľuboch verejnosti, opojenej rýchlou zmenou zriadenia do fiktívnej slobody nasľuboval ako nejaký reklamný pracovník: budete sa mať lepšie, ale „zabudol“ povedať, kto, kedy a v čom (možno to boli tie minipísmenká v reklame krásnej budúcnosti, podobne, ako u nás za Mečiara bola na krásnej budúcnosti Slovenska vyfotená švajčiarska krajina)
  • humanita?

Veľká amnestia – veľké množstvo amnestovaných sa opätovne dopúšťalo trestných činov,
utlmenie zbrojnej výroby – obrovské množstá nezamestnaných pre uzavretie tovární súvisiacich s vojenskou výrobou, pokles výroby z toho istého dôvodu v železiarňach
humánne prelety bombardérov nesúcich smrť v rámci Púštnej búrky
Prečo sa názor ľudí na osobu V.Havla po rokoch jeho vládnutia zmenil? Ľudia z opojenia vytriezveli.
o človeku Havlovi nebudem tu hovoriť, poznala som ho osobne
Obraz Václava Havla ako človeka, ako politika, ako symbol doby, urobili v očiach verejnosti nie jeho činy, ale médiá a časť politikov. Realita života väčšiny občanov z neho vytvorila iný obraz. Čas ukáže, ku ktorému bol v skutočnosti bližšie.

Na doplnenie otázky sa len pýtam: Kto, a prečo ho zvolil? Ľudia z ulice? Alebo iní ľudia?

Je to môj názor, názor človeka žijúceho v oboch republikách doma, za ktorý sa nehanbím

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Havel nebyl ani politik ani dramatik. Havel byla pouze loutka v pravý čas využitá.
Výbor pro udělování Nobelovi ceny to věděl !

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lota

Půl české společnosti nemá rádo nikoho. Začala jsem si ho vážit hlavně na sklonku života, i potom, co se ukázali jeho následovníci.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Využitá loutka, nepřipravený snílek. Komunisty nesrazil VH…
Kázal vodu, pil víno.
Vážím si více těch „obyčejných“ , bezejmenných disidentů, kteří nesli i s rodinami následky. Ne loutky podporované kapitalisty. Ze šuplíků nebylo co vyzáhnout. ani smysluplné dílo, ani zákony, nic.
Byl brzy šikovně odstaven z role do funkce prezidenta.
Doplňuji:
Já, ani nikdo z mé blízké rodiny nebyl v KSČ. Raději se vzdali vedoucí funkce v zaměstnání. Nikdo po nás nešel :), vystudovali jsme..
Nebyli jsme tam ani pro klid, ani z prospěchu či se snahou škodit zevnitř 🙂.
Vše je o lidech (jedno z jaké strany, barvy a náboženství).

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek