Avatar uživatele
Smackdown

Proč požadují v novém zaměstnání výpis ze zdravotní dokumentace?

To už je hrabání do soukromého života ne?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 2376 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ivzez

Odpoveď byla označena jako užitečná

Zaměstnavatel nemá právo po Vás požadovat výpis ze zdravotní
dokumentace. Pokud to udělá, nejste povinen uposlechnout.

Jediný, kdo má právo výpis ze zdravotní dokumentace vyžadovat, je lékař,
který posuzuje, jestli je uchazeč zdravotně způsobilý vykonávat zamýšlený
druh práce. Tento lékař smí výpis použít pouze k tomuto posudku a nesmí
z dokumentace nic sdělovat nikomu dalšímu (ani zaměstnavateli).
___

Pokud tedy po Vás zaměstnavatel požaduje výpis ze zdravotnické dokumentace
od Vašeho registrujícího praktického lékaře, NEJSTE POVINEN jej předložit.

Zaměstnavatel Vás může vyslat k „závodnímu“ lékaři a říct Vám, abyste
k prohlídce přinesl i zmíněný výpis. Nesmí po Vás výpis vyžadovat např.
pod záminkou, že jej lékaři předá on.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
johana 56

Zdravotní stav pro účely posouzení zdravotní způsobilosti při pracovnělékařských prohlídkách se hodnotí nejen na základě výsledků lékařské prohlídky a dalších potřebných odborných vyšetření, ale také mimo jiné na základě údajů uvedených ve výpisu ze zdravotnické dokumentace vedené o posuzované osobě jejím registrujícím praktickým lékařem.

Výpis ze zdravotnické dokumentace si může posuzující lékař vyžádat prostřednictvím posuzované osoby (zaměstnance), jak vyplývá ze zákona o specifických zdravotních službách (viz § 42 odst. 1 písm. b).

Pokud tedy po vás zaměstnavatel požaduje výpis ze zdravotnické dokumentace od vašeho registrujícího praktického lékaře, máte povinnost jej předložit. Ovšem nikoli zaměstnavateli, ale příslušnému lékaři, který pro něj provádí pracovnělékařské prohlídky. Výpis z dokumentace totiž obsahuje citlivá osobní data, na něž zaměstnavatel nemá nárok.
https://portal­.pohoda.cz/za­kon-a-pravo/pracovni-pravo/vypis-ze-zdravotni-dokumentace-od-praktickeho-leka

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Na to by právo mít neměli, leda že by měli smluvního posudkového lékaře, ten to požadovat po tvém obvoďákovi chtít může. Lékařské tajemství by se mělo dodržovat. Už jsem se ale párkrát přesvědčil, že to je jen iluze. Zvlášť baby vykecají všechno, i to co neví.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Majú právo len na potvrdenie odborného lekára o zdravotnej spôsobilosti k vykonávanej práci, nie na výpis zo zdravotnej dokumentácie.
Napríklad pracovníci pre práce vo výškach, elektrikári, vodiči z povolania musia v stanovených intervaloch dodať takéto potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti… …upratovačka, pardon kozmetička podlahových krytín, alebo úradníčka za písacím stolom, len v prípade, keby používané pracovné prostriedky škodili jej zdraviu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Snad na nějakém speciálním zaměstnání, jinak musí zaměstnavateli stačit potvrzení od lékaře, že danou práci může žadatel vykonávat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
karcakarca1

Dobrý den, při hledání zaměstnáním jsem se také již dvakrát setkala s tím, že společnost má svého závodníholékaře a požadují po mne výpis ze zdravotní dokumentace. Vím, že se to dávalo vždy, když se přecházelo k jinémulékaři, a já nikam přecházet nechci, mám svou lékařku již několik let, zná mě, už ví, co a jak, navíc si nepřeji, aby tyto zdravotní inormace o mě měla společnost. Považuji to opravdu jako hrabání se do soukromí. Proto už jsem bohužel dvě pracovní místa odmítla. Můj lékař je v městě mého bydliště, závodní lékař pak 45.minut od mého bydliště. Nedokáži si představit jet tam s nějakou teplotou či zduřelými mandlemi. Nikdo co se týče zaměstnání nemusí vědět, kdy jsem měla jakou operaci, atd. Chápu, že si chtějí pro své pracovní místo vybrat zdravého člověka, ale myslím si, že by úplně stačilo potvrzení o zdravotní způsobilosti k danému zaměstnání. Neměli bychom se takového odmítnutí obávat, naopak. To je již naše soukromí. V mém případě jde o pracovní místo, kde bych komunikovala anglicky a německy skrz sluchátka, outlookem či přes chat. směny ranní či odpolední. Ještě tak bych to brala u náročných povolání řidič kamionu,lékař, policista, hasič, elektrikář, atd. Ale v mém případě? Pak na úkor toho může v práci nastat diskriminace.

Upravil/a: karcakarca1

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ivzez

Karcakarca1: „Závodní lékař“ je jediný lékař, kde nikdo nemá právo výběru,
je nutné jít k tomu, s kým má zaměstnavatel uzavřenu smlouvu.

Nejde však o změnu lékaře, zaměstnanec nadále zůstane v péči svého
praktického lékaře. K „závodnímu“ lékaři se chodí jenom pro posudek
pro zaměstnavatele.

před 2091 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek