Avatar uživatele
Martina8055

Proč pračka shazuje proudový chránič? Jde udělat diagnostika na místě?

Máme pračku Siemens IQ700, bohužel, těsně po záruce ☹ Pračka při otočení kolečka (zapnutí) okamžitě shodí proudový chránič. Zkoušeli jsme pračku zapojit na jiný zásuvkový okruh – nepomohlo. Zavolali jsme autorizovaný servis Siemens. Přijel odborník z pračky vytáhl topné těleso, které to prý nejčastěji dělá, proměřil, zjistil, že je úplně v pořádku, vrátil do pračky, zapnul a řekl mi, že pračka normálně funguje. Že on na ní žádný problém nevidí. Tak se ptám a nějakou diagnostiku neděláte? Prý že ne… Takže jsem zaplatila 1000 Kč za výjezd a prověření topného tělesa a odjel. Několikrát jsem v pořádku prala, uběhlo 14 dní a je to tady znovu! Zkoušeli jsme s pračkou hýbat, zkoušeli jsme kábel, opět při každém pokusu o zapnutí shodí proudový chránič. Volali jsme opět na autorizovaný servis Siemens, kde nám řekli, že si jedině pračku odvezou na diagnostiku…500 za odvoz, 500 za dovoz a 350,– Kč diagnostika a budou pračku u nich testovat tak dlouho, dokud se to nestane. Že jinak na tu závadu nepřijdou. To skutečně nejde udělat diagnostiku na místě? Otatní opraváře, co jsme kontaktovali, Siemens neopravují ☹

Zajímavá 0 před 2731 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

Normální elektrikář by hned věděl, že je tam někde svod. Nedostatečný izolační odpor. Pravda je, že topně těleso to dělá nejčastěji, ale nemusí být jediné. Zkusil opravář namontovat na zkoušku nové topné těleso, nebo jen experimentoval s tím původním?

V dílně na to vůbec nemusí přijít, protože tam pračku nepřipojí na vodu.

Já bych to odkrytoval tak abych se dostal ke kontaktům topného tělesa. Až to vyhodí chránič, odpojit pračku ze zásuvky, odpojit topné těleso od přívodů a změřit izolační odpor zamontovaného topného tělesa proti kostře (na to je speciální měřidlo). Pokud nízký izolační odpor – stížnost, žádost o náhradu škody, ostuda servisu v místním tisku atd.
Finta může být v tom, že aby se závada projevila, musí být topné těleso mokré.

Pokud to topné těleso nebude, hledat jinou příčinu nízkého izolačního odporu. Motor, napájecí zdroj… Měřit vždy odpojenou součást, pračka bude plné elektroniky, kterou by mohlo nesprávné použití měřidla izolačního odporu poškodit.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
jáára

Tak si ten proudový chránič (fíčko) bude potřeba vyměnit. Jestli je pračka ok… To není na jednu návštěvu…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Mnoho výrobků přežije jenom krátce záruku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Pračku není potřeba nikam vozit, závadu je možné opravit na místě.
Izolační odpor a unikající proud lze změřit na místě jakýmkoli univerzálním multimetrem. Najít příčinu svodu nemůže být pro technika žádný problém. Rutinní rozebírání podle doměnky nejčastější závady je špatný postup.
Změřením unikajícího proudu by zároveň zjistil případnou závadu chrániče.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mzm

Některé proudové chrániče reagují i na rušení, které může způsobit elektronika (spínané zdroje), jestli něco takového v pračce je a zestárnul tam nějaký ten kondenzátor, může to být příčina. I když si myslím, že je to velmi málo pravděpodobné, nějaká ta voda, kde nemá být je pravděpodobnější.

před 2726 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek