Avatar uživatele
Rohlik

Proč při čtení během jízdy je člověku nevolno?

Proč mi je po čtení novin za jízdy v autě či v MHD za chvíli špatně? Je to takový zvláštní pocit nevolnosti, který za několik minut po zastavení četby přestane.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Tw!st před 2639 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
jpau

http://techne­t.idnes.cz/proc-se-vam-chce-v-aute-zvracet-telo-si-mysli-ze-vas-otravili-plo-/veda.aspx?c=A161208­_162339_veda_kuz

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Podle všeho jde o rozdíl mezi pocity (tělo cítí pohyb) a viděnou skutečností (relativně nehybná kniha) se kterým se mozek nemůže/nechce vyrovnat. Podle článku na technetu (odkaz dal jpau) tento nesoulad mozek vyhodnotí jako možnou otravu (zasažení nervové soustavy) a pro minimalizování škod nutí ke zvracení (vyloučení potenciálních jedů, které by ještě mohli být v žaludku)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Podle mne to nesouvisí s četbou, ale s jízdou jako takovou.
Mně četba v MHD nedělá žádné problémy, ale mně nedělá
problémy ani jízda žádným dopravním prostředkem.

Proč přestane? Těžko říct, možná si organismus „zvykne“…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Mně tedy při čtení bylo vždycky volno, nezávisle na prostředí. Možná to souvisí s kinetózou, nebo jinou -ózou. Mozek nezpracuje pohybující se text, jak by měl.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Tw!st

Je to zajímavé, ale při čtení za jízdy se mi to také někdy stává, ne úplně nevolno, ale takový lehce nepříjemný pocit…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
orwell

Jediné vysvětlení, co mě napadá, že je to z obsahu toho, co čteš:-) Pamatuji se na svoje študácká léta, kdy jsme jezdili autobusem do školy a všichni v tomto věku drželi na kolenou sešit a něco šprtali. Výjimkou byli jen stojící, co se museli držet a za jízdy (leckdy neurvalé) vyrovnávat působení vnějších sil. Nikdy jsem nezaznamenal, že by se někomu udělalo špatně. A to se člověk za hodinu naučil věcí… Nebýt toho, tak jsme snad ani tu střední neudělali. Pokud se dělá člověku špatně jen z jízdy samotné, je to jiný problém a řešilo se to prášky – tuším kinedrilem. Ale to byly výjimky (občas na školních výletech na ZŠ). Asi jsme byli odolná generace.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Rohlíku, záleží také co se čte, když to jsou vraždy, přepadání, loupení v České kotlině, neb občas divoké diskuze v parlamentu, tak je nevolno i mimo MHD.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek