Avatar uživatele
eleonnore

Proč různé živočišné druhy (včetně člověka) žijí různě dlouho?

Možná to bude hloupá otázka a mlhavě odpověď znám. Ale víte, proč se třeba pes nebo tygr dožívají v průměru kolem 12ti let, člověk, slon nebo plejtvák 70ti a třeba myš asi 2 roky (zatímco příbuzná kapybara až 12 let)?
Co to způsobuje a čím konkrétně je to ovlivněno?
Díky :)

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Natalka2010, df před 2723 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Nevím jestli se mi to podaří podat korektně, když tak se nechám opravit. V podstatě to záleží na genetické výbavě toho kterého druhu. Doba života je naprogramována. Buňky se do jisté míry dokáží obnovovat, ne však do nekonečna. Ve struktuře DNA jsou tzv. telomery, které se při regeneraci vždy o něco zkrátí. U člověka to jde 7 x. Pak už jen exitus.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

Řekl bych, že je to spojeno s rozmnožováním a péčí o potomky. Druhy, jejichž reprodukční cyklus je krátký a jedinci jsou schopní nadělat spoustu potomků v krátké době, nepotřebují těla, která vydrží dlouho. Typicky myši.
Samička člověka rodí děti zhruba od 15 do 40 let, většinou po jednom, občas po dvou, zřídka po více kouscích. Lidští rodiče následně investují spoustu času a zdrojů do přípravy potomka na další život. Zhruba právě těch 15–20 let (dneska i více). Četl jsem, že v tomto hráli odjakživa důležitou úlohu i prarodiče, takže lidské tělo vydrží klidně dvě nebo tři generace.
O slonech a plejtvácích toho moc nevím, ale odhaduju, že taky rodí mláďata s poměrně nízkou frekvencí a v malých počtech. A mám za to, že se o svá mláďata taky dlouho starají.

Upravil/a: klumprt

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kelt

Podstatou je zachování rodu, druhu. Hodně potomků, krátký život – vidíme to u hmyzu. U živočichů to bude obdobné, ale to bych opakoval to, co tu bylo napsáno.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek