Avatar uživatele
Zvědavý

Proč se Američané na konci 2. sv. války zastavili v Plzni ??

Přeci už několik dní dopředu museli vědět že by se do Prahy dostali (a osvobodili ji) o 2–3 dny dříve než Sověti. Takže proč nepokračovali ? Proč se velitelé Američtí i Ruští dohodli takto hloupě (že do Prahy pojedou rusáci když byly tak pozadu)?Generál Putton chtěl pokračovat. Kdyby to udělali naopak další zhruba 100 lidí mohlo být naživu a ČSR by byla osvobozena o 2–3 dny dříve.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3309 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Postup jednotlivých armád byl dohodnut mezi mocnostmi již předem. Další věcí bylo, že když Američané dorazily do Plzně, tak v Praze a okolí byly ještě stále poměrně velké síly německé armády.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Tak na tuto otázku by jsi se měl zeptat těch, kdo byli na Jaltské konferenci v r.1945…úryvek z Vikipedie…Jaltská konference byla jedno ze setkání hlavních představitelů SSSR, USA a Velké Británie (Roosevelta, Churchilla a Stalina) během druhé světové války, které se konalo mezi 4. a 11. únorem 1945…

Jinak celé je to zde http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Jal­tsk%C3%A1_kon­ference
Z jiných zdrojů je známo, že Stalin, protože celá tíha války ležela na Sovětském Svazu, chtěl osvobodit východní Evropu, tak aby tato část Evropy byla podrobena SSSR.Čili byla mu vděčná za osvobození.
Takže vůbec se nemůžeme rozčilovat kvůli tomu, že tady byli komunisti, když to všechno se už rozhodlo při ovobozování naší vlasti kdo tady bude vládnout.
A pokud se nadále bude někdo kvůli tomu rozčilovat, tak vězte, že prakticky za všechno může Hitler.Nebýt jeho a války, tak by se komunisté nikdy k moci ve východní Evropě nedostali.
Polož si otázku.Kdo nás zradil v r. 1938, kdo nás osvobodil v r.1945 a pak pochopíš proč byl svět takto rozdělen a proč lidi v r. 1946 volili svobodně komunisty.

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj, led Nahlásit


Avatar uživatele
fcoop

Neobsazení Prahy západními spojenci se stalo jedním z velkých strategických pochybení. Ten, kdo by Prahu obsadil, měl by větší vliv na poválečný osud Československa. Při myšlenkách na obsazení či neobsazení Prahy se ukázal rozdíl mezi Brity a Američany. Zatímco Američané se na celou věc dívali pouze z vojenského hlediska – protože situaci v Evropě nemohli rozumět – na rozdíl od nich někteří Britové (samozřejmě zejména Churchill) viděli i hledisko politické. Tyto rozpory se ukázaly již při rozhodování, kde proběhne vylodění spojenců. Z čistě vojenského hlediska bylo jistě nejlepší provést vylodění ve Francii. Přesto Churchill již v této době viděl i politické důsledky, a proto navrhoval zaútočit na „měkký podbřišek Evropy“ – Balkán.

Toto rozdílné vidění se pak plně ukázalo v otázce osvobození Prahy. Vrchní velitel spojeneckých vojsk v Evropě americký generál Eisenhower měl samozřejmě instrukce nedostat se do konfliktu s Rusy, neboť Američané spoléhali na budoucí podporu SSSR v boji s Japonskem. Kdyby byli věděli, že válka s Japonskem skončí jen pár měsíců po porážce Německa, možná by jednali jinak…

http://www.aic­.cz/osvobozeni/a­mericka-vojska-v-cechach/
Doplňuji:
O Československu se v Jaltě vůbec nemluvilo, protože leželo mimo strategické tahy a mezi velmocemi protihitlerovské koalice nepředstavovalo problém. Nemělo na rozdíl od Poláků hraniční ani politický konflikt se Sovětským svazem.

http://www.ces­katelevize.cz/ct24/sve­t/300597-rozdel-a-panuj-od-jaltske-konference-uplynulo-70-let/

Upravil/a: fcoop

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Protože si tak Američani, Angličani a Rusové již dávno před květnem 1945 rozdělili Evropu. To nevíš ?
Doplňuji:
Demarkační linie byla stanovena již na té Jaltě. Nikdy nešlo o náhodu !!

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Protože amíci, kteří v životě nepili pořádné pivo, se zastavili v plzeňském Prazdroji, tam se sežrali jako ty slívy tak, že už nebyli schopni pokračovat na Prahu.
Doplňuji:
Jo, a po boji každý generál!

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
klumprt

Stalin počítal už daleko před koncem války (v podstatě od Stalingradu, do té doby měl víceméně plné kalhoty), že v Evropě získá určitou sféru vlivu. Tím pak podmiňoval spolupráci se západními spojenci (Když vyhnal wehrmacht za svého území, mohl klidně uzavřít separátní mír a tím by bylo prakticky vyloučeno otevření západní fronty). Na některé z konferencí, myslím, že na Jaltě bylo dohodnuto, že po válce bude Československo spadat do Stalinovy sféry. I to, že se Američani dostali až do Plzně bylo už z jejich strany překročením původně stanoveného plánu. Takže pokračovat na Prahu měli vlastně zakázáno. USA v květnu 45 si to nemohli u Stalina rozsypat, protože potřebovali, aby jim píchnul ještě s Japonskem, tam to vypadalo ještě na dlouho.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lexx

Ze stejného důvodu proč nám nikdo nepřispěchal na pomoc při násilné invazi v srpnu 1968, rozdělená Evropa, sféry vlivu a cizí intervence by znamenala válku…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Na Jaltskej konferencii sa politici dohodli na rozdelení Európy. A tam, kde sa politici dohodnú, vojak nemá čo rozmýšľať, plní len ich rozkazy, bez ohľadu na akom stupni velenia sa nachádza.
fcoop, „O Československu se v Jaltě vůbec nemluvilo“ to je novinárske skreslenie, veď už len pri určovaní sfér záujmu velmocí sa zákonite muselo hovoriť aj o strategicky výhodnom politickovojenskom umiestnení Československa
„Ten, kdo by Prahu obsadil, měl by větší vliv na poválečný osud Československa.“ ano a preto Ameriačania sa nesmeli pohnúť cez demarkačnú čiaru.
lexx, súhlasím
„Ze stejného důvodu proč nám nikdo nepřispěchal na pomoc při násilné invazi v srpnu 1968“ len politicky naivný si myslí, že vstup vojsk Varšavskej zmluvy do Československa 21.augusta 1968 bol bez vedomia a súhlasu oficiálnych i neoficiálnych (tajné služby) vedúcich predstaviteľov západných mocností.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek