Avatar uživatele
Kepler

Proč se Karlu IV. říká největší Čech, když to vlastně ani Čech nebyl?

Narodil se sice v Praze české matce Elišce Přemyslovně, ale právoplatně pocházel z dynastie Lucemburků. To nemají Češi dostatek vlastních slavných osobností?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, briketka10, marci1 před 2912 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Záleží na úhledu pohledu, jak se na Karla IV. dívat. Pojmenování Otec vlasti, jeho význam i celou dobu jeho vlády vyzvedli katoličtí historici v 19. století, zatímco F. Palacký si cenil nejvíc doby husitské.

Proč Čech? Vysvětluje historička Eva Doležalová.

"Karel by o sobě nikdy neřekl, že je Čech. Považoval se za otce svých národů a za českého krále. Spory o to, zda byl Karel více Čech, či Němec v moderním slova smyslu, vypukly v druhé polovině 19. století, ale pro středověk nemají moc smysl. Takže bychom mohli říci, že anketu o největšího Čecha vyhrál velký Evropan 14. století nebo největší panovník českého království.

Zdroj: http://www.li­dovky.cz/histo­ricka-karel-iv-by-o-sobe-nerekl-ze-je-cech-fod-/zpravy-domov.aspx?c=A160414­_202407_ln_do­mov_ele

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Kepler Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Pro Čechy je Karel IV. Čechem, pro Němce Němcem. Dá se říci, že je obtížné určit jeho národnost. Formování národů a dnešní pojem „národ“ totiž vznikl v 18. a 19. století v souvislosti s průmyslovou revolucí. Tenkrát dnešní národy vlastně neexistovaly.
Karel IV. byl český a německý král, římský císař. Důležité je to, co vše pro naši vlast udělal, o co se zasloužil. To Češi oceňují a proto jej nazývají „Největším Čechem“. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mimozemšťan

„Narodil se sice v Praze české matce Elišce Přemyslovně“… jejíž rod už tou dobou 200 let nemluvil česky (a to už jak známo ani Otakar II.).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek