Avatar uživatele
anonym

Proč se africký chrobák Scarabaeus zambesianus orientuje pomocí polarizovaného světla Měsíce?

Zde je vidět na videu v akci: https://www.y­outube.com/wat­ch?v=Ki3RPyZIT3k

Jsou pozoruhodní tím, že před sebou válí kuličku z trusu, ve které mají nakladena svá vajíčka. Proč se tedy africký druh orientuje podle měsíce, když na to v noci asi těžko vidí a neudělá to ve dne? Je to pro něj nebezpečné? Když to dělají ostatní druhy přes den, tak proč ne i on?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2694 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Scarabeus – z lat. scarabaeus, z řec. karabos = brouk, rak

Brouk vruboun posvátný byl u starších Egypťanů symbolem reinkarnace a amuletem. Byl nazýván cheprer; jeho znak v hieroglyfech znamená „být, stát se“.

V Heliopolisu byl chápán jako projev tvůrce světa, jako bůh chepro, „vycházející slunce“ (dle valených kuliček) – byl zobrazován se zelenou koulí znamenající noc, během níž se v říši mrtvých nabíjel novou silou, nebo s červenou koulí znamenající slunce a den, kdy stál nad světem živých a ozařoval jej svou energií. Věřilo se, že s. existuje pouze v samčí formě a vzniká sám ze sebe (analogie boha, který stvořil svět sám ze sebe). Vylíhnutí bouka z kukly bylo zase předobrazem lidské duše, která opouští mumii – proto byl s. rovněž symbolem zmrtvýchvstání."

http://www.ar­tslexikon.cz//in­dex.php?title=Sca­rabeus

Proč? Zjistili to vědci, takže nové poznatky se liší od starých.

"Tým švédských biologů pod vedením Marie Dackeové z university v Lundu studoval orientaci vrubounů druhu Scarabaeus satyrus. Při svém zkoumání zjistili, že vrubouni jsou velmi citliví na polarizované světlo Měsíce a používají jej k orientaci.

Vědci testovali, jak dlouhou dobu potřebují vrubouni ke zdolání určité dráhy za různých podmínek. Pokud se mohli řídit měsíčním světlem, stačilo jim pouhých dvacet sekund. Pokud viděli na noční hvězdnaté nebe, zvládli dráhu za čtyřicet sekund. Pokud ale na nebe neviděli, bloudili po dráze plné dvě minuty.

Brouci ztrácejí kurz, pokud nemají k dispozici světlo z Mléčné dráhy.

Až doposud se vědci domnívali, že se hmyz nemůže orientovat podle hvězd, protože je nedokáže svým zrakem rozlišit. Vrubouni Scarabaeus satyrus nás ale vyvedli z omylu."

http://vtm.e15­.cz/hovnival-se-ridi-mlecnou-drahou

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek