Avatar uživatele
jan55

Co je to blue-ray disk?

Zajímalo by mne co jsou to blue-ray disky a co umějí?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5292 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
blesk26

Blu-ray disk patří k třetí generaci optických disků, určených pro ukládání digitálních dat. Název disku pochází z anglického Blue ray, tj. modrý paprsek, označení související s barvou světla používaného ke čtení.

Disky umožňují záznam dat s celkovou kapacitou až 25 GB u jednovrstvého disku, 50 GB u dvouvrstvého disku až po 80 GB u oboustranné dvouvrstvé varianty.

Na DVD je obraz uložen jako série snímků s rozlišením 720×576 bodů ve standardu PAL, resp. 720×480 bodů ve standardu NTSC, avšak na Blu-ray mohou být jednotlivé snímky filmu uloženy buď v rozlišení 1280×720 bodů nebo 1920×1080 bodů, standardy PAL a NTSC už zde nefigurují. Tyto video módy se označují jako 720p a 1080i/p. Rozlišení se označuje jako HD (high definition).

Blu-ray filmy dále disponují interaktivní technologií BD-J (BD-Java), založenou na jazyce Java, známém z osobních počítačů a mobilních telefonů. Pomocí programového kódu, který se zpracovává přímo v přehrávači, jsou realizovaná například ovládací menu titulu, interaktivní rozhovory, hry a kvízy, které ovšem mohou být oproti pseudohrám známým z DVD podstatně sofistikovanější – skutečně se jedná o programy v jazyce Java se všemi výhodami a nevýhodami.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Blu-ray

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek