Avatar uživatele
JájsemRaibek

Proč se gynekologickému křeslu lidově říká „koza“?

Když nemá rohy, ani nemečí?
Jak vznikl tento název?

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, johana 56, marci1 před 2863 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Původni je výraz koza – zvíře.. Tělocvičná koza je odvozený výraz stejně jako gynekologická koza, koza na řezání dřeva atd. Jde o přenesné významy, které tvarem nebo jinak připomínají kozu .
http://bara.uj­c.cas.cz/ssjc/se­arch.php

Název (gynekolgická) koza souvisí zřejmě s výrazem rozcapené nohy, od slovesa rozca(b)pit = roztáhnout, rozhodit nohy. Vulgárně se říká ženskému přirození cabina.

„rozcapit se expr. ‘roztáhnout nohy, rozvalit se’. Nejspíš z  :roz- a onom. základu cap-, který je v starším capit ‘trhat’ a  :capat“

Jde o zvukomalebné výrazy, třeba cap = kozel vznikl jako vábící citoslovce. – hop kozle, cap kozle. Výraz cap znamenal v minulosti alpskou kozu – gotština – stap = koza. Hlásková obměna.
V. Machek: Etymologický slovník

Možné přeneseníí významu – zvíře koza se nesmí do ničeho nutit, tlačilt, pak se vzpříčí, nechce jít, roztáhne nohy, zapře se, aby měla větší stabilitu. Proto se také říká „umanutá koza“ = paličatá, tvrdohlavá apod.

Když se koza dojí, má plné vemeno, musí roztáhnout nohy.

Možná někdo vypozoroval chování kozy a přenesený lidový výraz byl na světě. Těžko říct.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Pátral jsem po vzniku slova a vyřešil to. Dle jedné diskuze dam na jednom nejmenovaném serveru je význam zajímavý a jedna paní tam odpověděla ostatním:

tak jsem se ptala manžela a prý se tomu tak říká od sousloví „rozčapená jak koza“

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Já jsem nedávno bez veškeré reakce sdělil šest významů slova koza. Ale o tomhle jsem neslyšel, protože jsem na gyndu chodit fakt nemusel. Většinou se tvary a názvy odvozují od toho zvířete, nebo aspoň vemena té samice. Tady si nejsem jist. Že by podle zvuků vyšetřované?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pruzkumnik

Moje teorie zní:
Jak se skáče přes kozu v těláku?
Jistě, s roztaženýma nohama 😁

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Koza ( gyn. křeslo) se nápadně podobá koze (zvířeti), když má hodně nalité vemínko, špatně se jí chodí a proto chodí s rozcapenýma nohama (roztaženými).:-)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Spíš bych tipnul že je to po „koze“ na řezání dříví… hodíte špalek na kozu aby jste ho měli ve správný vejšce a aby se vám nehejbal a mohli jste dělat co potřebujete…

před 2863 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek