Avatar uživatele
meereg

Proč se jedna z boroviček (alkoholický nápoj), jmenuje „průtahová“?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, gagaga před 2828 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Výrobc Jelínek tvrdí na svých stránkách:

"Průtahový destilát z plodů černého a červeného jalovce patří již více než sto let k tradičním výrobkům vizovických palíren. Při výrobě průtahového destilátu není na rozdíl od běžného destilátu destilován ovocný kvas, ale nezkvašené jalovinky ve směsi lihu a vody. Tato směs je protahována destilačním zařízením – odtud průtahový destilát.

„Průtahová borovička“ se vyrábí destilací lihu, ( tato směs je protahována destilačním zařízením – odtud průtahový destilát") , kde odcházející páry alkoholu prochází přes vrstvu jalovcových bobulí a následně v chladiči kondenzují. V parní fázi odebírají z jalovce aroma a některé „oleje“, typické pro borovičku.

Průtahová borovička je jemnější než pravá borovička, která se vyrábí kvašením jalovcových bobulí a teprve potom destiluje."

Jestliže se do lahve s čistou pálenkou – hodí se nějaká velmi málo aromatická – vhodí několik kuliček jalovce (dá se i koupit v lékárně, drogerii, či jako koření v potravinách). tip je v tom, že se musí macerovat minimálně několik týdnů, optimálně okolo 3 měsíců. Jde o tzv macerát, nikoliv průtahovou borovičku."

http://www.zah­rada.cz/forum/pa­leni/borovicka-1703/?kotva=bo­rovicka-317657

http://rjelinek­.cz/produkty/de­tail~65-slovacka-borovicka~.html

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Proto, že tě protáhne.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Průtahová se vyrábí studenou cestou; zjednodušeně řečeno, jalovčinky se vyluhují v alkoholu (akohol se přes plody „protáhne“). Výluh má (obvykle) nažloutlou barvu…
Druhý, ušlechtilejší (čirý) typ borovičky se vyrábí destilací především fermentovaných jalovčinek, ale také destilací směsi lihu s podrcenými plody (ale toto byl takový kočkopes). Následně se destilát „řezal“ čistým lihem a dořeďoval vodou na 45% alkoholu. Podle podílu čistého destilátu se určovala kvalita (podobně jako řezaná brandy)

Zdroj: http://www.la­buznik.cz/dis­kuse/prutahova-borovicka-43232/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Průtahová borovička se vyrábí destilací macerátu, tj. lihového výluhu jalovce. Klasická se vyrábí destilací zkvašených jalovcových bobulí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek