Avatar uživatele
Válek Petr

Proč se konec šicí jehly nazývá „ucho“?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, eleonnore před 2716 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Podstatné jméno ucho má několik významů, jde o slovo mnohvýznamové. Jeden význam je základní, ostatní jsou přenesené. Možná znáte – ucho u hrnce, u košíku; voják ucho atd..

Proč je ucho u jehly nazvané ucho – na základě podobnosti.
Dokonce se používal název „jehelní ucho“ = díra v jehle.

Část lidského ucha někam vede, je to jakýsi otvor, díra,, problémy uvnitř mohou způsobit zánět a v uchu často píchá.. Ucho + píchání.

Podobně je to u šicí jehly. Podobnost x vnitřní souvislosti.
Podlouhlý otvor (díra) je částí „nástroje“ stejně jako u skutečného ucha – druhou částí jehly se píchá, např. do látky. Ucho + píchání, i když trochu jiné.

Proto jedním z přenesených významů je podle PSJC význam = podlouhlý otvor v předmětu sloužící k navlečení něčeho (např. niti) nebo zasazení něčeho (např. topůrka).

„Jehla je velmi starý nástroj, který se začal rozvíjet jako potřeba pro spojování materiálů při výrobě oblečení. První vyráběné jehly byly určeny pro propichování kožešiny a neměly ucho, tak jako mají dnešní moderní jehly. Uchem jehly je provlečena nit, tak aby se při šití protáhla skrze spojované látky respektive sešívané předměty.“

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
eleonnore

Zajímavá otázka, když podobnému útvaru, třeba pasti na zajíce z lana, se říká „oko“. To je co se tvaru týče o něco výstižnější :)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

… pravděpodobně proto (ale to je jen moje domněnka), že dřív se šilo rybíma kůstkama – podobný nástroj maj i kožešníci a to sloužilo k provlékání nitě, špagátu, ale nebylo to zakončený jako oko, ale byl to takový háček, proto ucho …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek