Avatar uživatele
Kajoch

Proč se lisuje bílé víno kratší dobu než červené, když se tím zbavuje zdraví prospěšného antioxidantu resveratrolu?

Zajímavá 0 před 2234 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Litr červeného vína obsahuje asi 0,2 až 5,8 mg resveratrolu v závislosti na odrůdě. Bílé víno obsahuje resveratrolu méně, důvodem je zřejmě kratší doba lisování a tedy kontaktu mezi slupkou a dužninou hroznu.(wiki) Může to tedy být tak, jak píšeš. I z červených odrůd se lisuje bílé, nebo rosé. Důvodem kratší doby lisování může být, aby se do moštu nedostávaly taniny, které způsobují nahořklou a svíravou chuť. Nejsem ale vinař, je to jen moje teorie.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dr.luha

No, ale na druhou stranu, když je na slupkách několik vrstev postřiků, tak je zdravější se jich rychle zbavit. (postřikuje se většinou 2× za měsíc od jara až do sklizně).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek