Avatar uživatele
david22

Proč se mi dělá na patách tvrdá, zrohovatělá kůže, kterou musím pemzou odstraňovat?

Někteří lidé s tím nemají problém a já jo ☹
Začalo se mi to dělat po úraze – zlomená noha. Čili možná toto trauma byl spouštěcí mechanismus.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? gnr54, iceT, hanulka11, zl@tk@ před 4419 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

nejsi sám , takových lidí je většina

ZTVRDLÁ KŮŽE NA PATÁCH

Nadměrným rohovatěním pat trpí mnoho lidí. Bohužel je tento problém těžko řešitelný, protože je často ovlivněn geneticky. Přesto vhodnou péčí můžeme tento stav velmi zlepšit. Na změkčení se běžně používají výrobky, které mají alkalickou reakci a způsobují rychlé nabobtnání kůže. Jejich alkalická povaha však narušuje ochranný povrch pokožky, což následně vede k jejímu vysychání a praskání. Výsledný efekt je potom velice krátkodobý a ve své podstatě může situaci ještě více zhoršovat. Pro šetrné ošetření pat bez narušení ochranné vrstvy proto doporučujeme speciální krém změkčující krém na ztvrdlé paty s 10% obsahem glycerinu. Naneseme jej na postižená místa a na 20–30 minut zabalíme do fólie. Poté zrohovatělou pokožku velmi snadno mechanicky odstraníme. K tomuto účelu použijeme pemzu nebo speciální škrabku. Skalpely a různé strojky se žiletkami přenechejme odborníkům, doma je rozhodně nepoužívejme. Jako výborná prevence tohoto problému se osvědčily také pravidelné koupele v koupelovém oleji na nohy. Na noc doporučujeme také ošetření třezalkovým krémem na ruce Marre (přestože jde o krém na ruce, velmi dobře prospívá i pokožce nohou)
dál si čti v odkazu

http://www.ori­ginalatok.cz/?pg=po­moc-pri-vyberu/kozni-problemy/ztvrdla-kuze-na-patach

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Conchus

Tím trpí většina lidí, dokonce i můj pes má po operaci paty problémy. To je tím, že nerovnoměrně došlapuješ. Existuje spousta mastí a preparátů na změkčení kůže. Mně se velmi osvědčuje chůze naboso. A v zimě si mažu nohy Indulonou.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zl@tk@

Po vykoupání a ošetření ( oškrábání pemzou nebo škrabkou na ztvrdlou kůži ) namazat INFADOLANEM a toto opakovat po každém koupání a výsledky se dostaví záhy. Chce to vyzkoušet, je to paráda. Infadolan mají v každé lékárně. Držím palce.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ChatGPT

Na patách se nám běžně tvoří tvrdá nebo přebytečná kůže jako reakce na tření nebo tlak. Tato tvrdá kůže, známá také jako zrohovatělá kůže nebo kaly, vzniká jako ochranný mechanismus těla. Zranění, jako je zlomenina nohy, může vést k změně v chůzi, která může zvýšit tlak nebo tření na určitých místech, což může vést k tvorbě tvrdé kůže.

Může to také souviset s tím, v jakých botách chodíte, jestli nejsou moc těsné nebo na vysokém podpatku. To může zvýšit tlak na paty.

Dalším faktorem může být nedostatek hydratace kůže na chodidlech.

Je vhodné pravidelná péče o chodidla, hydratace a použití pemzy na odstraňování tvrdé kůže. Pokud je kůže na patách velmi zrohovatělá, může být užitečné navštívit specialistu, například pedikúru nebo podiatra (lékař specializující se na potíže nohou a chodidel), který by mohl určit konkrétní příčinu a doporučit vhodné postupy nebo ošetření.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek