Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Proč se mi při zadání čárky nebo háčku píše ´´,ˇˇ a pak teprve písmeno?

Jsem asi trotl, ale někde jsem možná něco přepnul a nevím jak zpět. Při stisku klávesy s čárkou nebo shiftu a rovněž stejná klávesa napíší dvě čárky nebo dva háčky za sebou naráz. Pokud chci napsat velké písmeno s čárkou nebo s háčkem, napíší se tyto dva znaky a pak teprve to velké písmeno. Viz ´´O, ˇˇS. Takže nemohu napsat dlouhé velké O, nebo velké š. Mám dojem, že už se mi to někdy stalo, ale nevím, jak se to dá odstranit. Jinak všechny ostatní klávesy fungují normálně. Díky za radu.

annas, díky. Už to jde. Ale dělalo mi to, i když jsem jenom „ťuknul“ a furt, nešlo to vůbec napsat.:-( Teď najednou už to jde bez problému.:-) Hele – Š, Ó – tak nevím, snad se někde přestavila délka stisku klávesy (něco podobného jako v Androidu), ale nevím kde by to mohlo ve Win. být a proč k tomu samovolně došlo a jak se to zase samo spravilo. Jo- jsou věci mezi nebem a zemí …:-(

an

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 2513 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Nevm, zda jsem správně pochopila. Na klávesnici existují tzv. mrtvé klávesy, které se po stisknutí neposunou. Např chceme-li napsat háček nebo čárku nad velkými písmeny nebo nad těmi, která nejsou uvedená na klávesnici.

Myslím si, že mrtvou klávesu držíte dlouho, takže se napíše dvojitě. Na české klávesnici to je háček – píše se s přeřaďovačem a čárka nad některými písmeny, píše se bez přeřaďovače.

Jak se např.píše ň, Ň atd.
Háček nad „n“ píší takto. Jde o tzv. mrtvou klávesu, která se při psaní neposune.

Háček mám umístěný v horní části klávesy. Stisknu SHIFT a držím, napíši háček. Klávesa se opravdu neposune, pak pustím SHIFT a stisknu n. U velkého Ň se drží SHIFT po celou dobu napsání písmenka.
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/nevite-nekdo-jak-napsat-n

U písmen např. Ó, Á – tisknete klávesu bez SHIFT, napíšete čárku, stsiknete přeřaďovač a napíšete O = Ó. .

Přeřaďovač = SHIFT.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Mně to taky někdy dělá, hlavně když chci napsat ť nebo ď, ale nezdvojuje se mi to. To jenom někdy, když píšu „i“ a některá písmena vypadávají – to ale přičítám opotřebované a levné klávesnici. Jinak při psaní většiny velkých písmen s háčkem nebo čárkou používám caps lock + příslušné malé písmeno. To ale asi víš.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Annas to popsala podrobně.

Mně se toto někdy stane, když spěchám.

Chci třeba napsat velkou samohlásku s čárkou, ale
ve spěchu stisknu SHIFT už před napsáním čárky.
Nebo u velké souhlásky s háčkem SHIFT nestisknu včas.

Potom vznikne
ˇO
nebo
´S

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek