Avatar uživatele
VeRe1983

Proč se mnohdy nedaří zapnout PC, a pokud ano, tak se občasně nahodile restartuje?

Ahoj, mám dva výše zmíněné problémy. Ten první se projevuje tak, že pokud se již PC po opakovaném tisknutí tlačítka pro zapnutí povede zapnout, zdroj se roztočí značně pomalu a je slyšet šustění. Zapnout se podaří mnohdy až po chvíli, kdy mám PC v síti, ten totiž na noc, nebo kdykoliv se vzdálím z domova, vytahuji z elektřiny. Občas se mi také stává, že se mi PC po opakované a nakonec úspěšném pokusu o spuštění uprostřed práce ve Windows zničehonic restartuje. Poté mi naběhne diagnostika PC a Windows oznámí, že se PC nespustilo správně. PC jsem si skládal z komponentů: Intel Core 2 Duo E6300, ASUS P5L-MX, 2+1 GB RAM, HDD WD 250GB, zdroj Fortron ATX-400PNF, skříň jakási neznačková. Co se týče teplot, tak pokud můžu věřit HWMonitoru, tak se pohybují kolem 30–40°C jak v případě CPU, tak v případě disku. Snad jsem uvedl veškeré relevantní informace, díky za případnou radu.

EDIT: Všem děkuji, zkusím se podívat na kondenzátory na desce, ty mě napadly také, jenže spíš ve zdroji. Co právě onen zdroj? Pokud stisknu tlačítko POWER, nejdřív se ozve kovové šustění, jako kdyby o sebe drhly dvě mechanické části, pak se zdroj velice pomalu a neochotně rozběhne. Nemůže být zakopaný pes i tam? Pak se mi ještě stala ta věc, že jsem se snažil PC spustit, což nešlo tak jsem si mezitím šel dělat snídani a on se spustil „sám“. Není možné, že by signál od tlačítka doputoval s nějakou prodlevou vlivem určitého poškození? Jinak case mám neznačkový polský koupený z Aukra za pětistovku, takže tomu mikrospínači bych nepředpovídal nějakou úžasnou trvanlivost, byť je skříň nová.

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2948 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

To může mít mnoho příčin a bez diagnostikování se to asi na dálku určí těžko.
Zkus položit dotaz na http://pc.porad­na.net/ , kde je vyšší koncentrace odborníků než tady. Ale nejlepší asi bude dát to do servisu.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Problémem jsou studené spoje, kup si Kontaktol a všechny spoje, co jsou rozebiratelné, prostříkej kontaktolem, časté zapínání a vypínání může znamenat i vadné spoje na desce, protože se používá cín bez olova co za nic nestojí.
http://www.elektro-internet.cz/kon­taktol-300ml-10/

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Pokud je PC starší, můžou být vyschlé kondenzátory. Na mateřce malé válečky, postavené na výšku, s horním víčkem naseknutým většinou do křížku. Najdeš-li některé s tímto víčkem vypouklým, zdravý kondenzátor má toto víčko rovné, tak to je ono.

dopl.: ano, ve zdroji mohou být vyschlé kondenzátory taky. A že je chycený ventilátor, to by nemělo mít na rozjezd zdroje vliv, zdroj by normálně najel, akorát by za chvíli začal topit a asi by zafungovala tepelná pojistka = vyp. Ventilátor lze samozřejmě jednoduše vyměnit (jen pozor na pecku od nabitých kondenzátorů), ale nebude to mít vliv na tu prvotní poruchu.

Upravil/a: cochee

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Počítače a internet