Avatar uživatele
uncle Sam

Proč se musí letušky učit technické údaje o letadlech?

Četl jsem, že letušky se učí technické údaje o letadlech. Když by se s letadlem něco stalo, tak s tím stejně nic neudělají, nejsou to piloti ani mechanici. A k ovládání letadla v nouzi jim to taky nepomůže.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Agneta před 3123 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
jpau

Existuje mylně zažitá představa, že funkcí letušky je čistě palubní servis.

Faktický účel, stanovený mezinárodními předpisy, je dohlížení na bezpečnost a případnou evakuaci cestujících (na to existuje norma – letadlo musí být prázdné do 90 sec od zahájení evakuace, podobně existují i normy na to kolik musí být letušek na určitý počet cestujících a tak).

No z toho vyplývá že pokud máš evakuovat letadlo, tak o něm máš něco vědět.

Letušky se tedy učí nějaké obecná zásady a tom, jak k letadlo funguje a pravidla co z toho plynou („za letu nelze vystoupit“, „neotvírej armed dveře, nechceš-li otevřít slide“, „tyto plochy na křídlech jsou tu proto že“, „APU/GPU je…“, „masek je tolik a tolik tam a tam protože…“ …). Současně si musí, stejně jako piloti nebo mechanici, udělat něco, čemu se říká typové ohodnocení (typovka), které je opravňuje k tomu, aby mohli létat na určitém typu letadla. Typovka u letušek obnáší znalost umístění nouzových východů, bezpečnostních prvků aj., což jsou věci, které se typ od typu liší.

Btw. letušky musí umět i jiné věci, CRM, něco o řízení (letecké dopravy, samozřejmě rámcově), bezpečnost, … no a to kafe samozřejmě.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?gecco Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Letušky musia poznať lietadlo, v ktorom majú službu. nie sú to technické údaje, ktoré musia poznať piloti a mechanici, ale musia poznať kapacitu, dolet, výšku letu, vplyv prostredia na ľudský organizmus, poslepiačky, to znamená aj v tme, ovládať rozmiestnenie statických i mobilných predmetov a zariadení používaných v lietadle, komunikačné a havarijné únikové trasy, orientačne poznať konštrukciu lietadla, aby v prípade potreby vedeli informovať pilotov o prípadnej závade, alebo ložisku nebezpečia a ďalšie množstvo informácií a zručností. ak by som mala popísať len tie základné potrebovala by som na to veľké množstvo hárkov formátu A4, pre každý typ lietadla samostatne, na čo tu nie je dosť miesta. ale snáď táto informácia bude pre vás dostatočná.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Agneta

Letadlo je nejbezpečnější dopravní prostředek, takže nějaké podrobné znalosti to asi být nemusí…ovšem na škodu to určitě není, jako všechno co se v životě naučíš.
Taková jedna letuška (Sylvia Sommerleit) je dnes švédskou královnou, a co když by si chtěla sama zalétat s letadlem, že.:DDD

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lexx

v nouzi nejvyšší usedaj za volant eroplánu letušky, to máte jako ve špitále, udělat apendostomii musí umět i vrátný

Upravil/a: lexx

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

lexx, film o letuškách za kniplom dopravného lietadla a realita sú rozdielné.

před 3122 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek