Avatar uživatele
Ondrej01

Proč se o někom říká, že boj s rakovinou „vzdal“?

Proč se občas říká, že člověk, který podlehl rakovině, boj s ní vzdal? Že se vzdal naděje a podobně? Copak si při rakovině vybíráme, zda chceme přežít nebo ne? Nikdy jsem to nechápal.

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, marci1, da ny, Kepler před 2489 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Pokud to člověk vzdal, znamená to nejen, že se vzdal naděje a víry v uzdravení, ale třeba také léčby (chemoterapie, ozařování ap.). Je třeba s nemocí bojovat a nevzdat se. 🙂

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
yuko

To je tezke. Mamka zemrela na rakovinu slinivky brisni a lekar ji to ani nerekl. Ale to byl rok 1999. Nemohla ani bojovat, protoze to slo rychle. Tatka zemrel za rok po ni na rakovinu tl. streva a jater. Ale cely ten rok se tak trapil smrti sve milovane zeny, moji mamky, ze ani nemel zajem tu zustat. A to se na to prislo az 10 mesicu po mamcine smrti. On na rozdil od mamky vedel, co mu je, chtel to vedet. Ted znam pripady lidi, kteri bojuji do posledni chvile, vedi o sve nemoci vse a zalezi na to, jak se k te situaci postavi. Asi clovek, ktery ma nekoho, na kom mu moc zalezi, nebo ma cely zivot chut zit, bude bojovat. A tak jsou lide, kteri bojuji do posledni chvile, ale tech treba 5 – 10 let ziji tak, jak jini nedovedou zit, i kdyz jsou zdravi. Proste naplno. Preji vsem, aby byli zdravi a nepripousteli si zadnou nemoc. A pokud se prece jen dozvi nemilou diagnozu, aby stale verili, ze se uzdravi, nepodlehali depresim. Ale to se tezko rika. Kazdy je jiny. Tak se nevzdavejte, nadeje umira posledni.

Upravil/a: yuko

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
johana 56

„Vzdát se bez boje“ a nejen s rakovinou znamená ztratil vůli a motivaci žít dál.
Při každé zprávě o jakékoliv vážné nemoci se dostaví bezmoc a šok. Smířit a vyrovnat se s ní, vyžaduje velkou vnitřní sílu. Mění se myšlení a nechtíc začíná člověk vidět i ty nejhorší konce…
Buď boj předem vzdá a rezignuje, nebo se za pomoci a podpory svých blízkých s nemocí snaží bojovat s myšlenkou, že každý krásný den navíc je velký dar…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Ano vybírame. Kdo s nemocí/ a nejedná se jen o rakovinu/ bojuje, má větší šanci na uzdravení. Jedná se o psychiku a umět si to srovnat v hlavě.
A vím o čem mluvím.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Vybírat si nemůžeme, ale velká vůle po životě může dokázat téměř zázraky. Kdo se smrti odevzdá a rezignuje, má rozhodně menší šance na přežití. Neumím to dost dobře vysvětlit, ale psychika může být i rozhodující. A naopak: špatný psychický stav může nemoc vyvolat. Třeba neustálý stres „nervy v kýblu“ může vyvolat vředovou chorobu žaludku. To byl i můj případ, v pouhých 22 letech!

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Šidlo

je to obviňovanie obete......hnus a nechutnosť dnešnej spoločnosti

ľudia to hovoria len preto ,aby nemuseli cítiť smútok a ľútosť voči druhej ľudskej bytosti

na Západe sa to, našťastie, väčšinou takto nehovorí......

všetkým: je mi z vašich komentárov doslova zle.......to nemáte štipku súdnosti? to chcete povedať, že choré deti si za smrteľné choroby môžu sami, že nemajú chuť žiť?! že pesimisti a depresívni ľudia si zaslúžia rakovinu? to vážne?!

Kepler: toto tvrdíte vy ako vedec?! genetika, prostredie sú šuvix, za všetko môže psychika?! toto vás učili na fakulte? a ja že vy ste tu rozumný, realistický človek......čo vám hovorí just world bias?

Upravil/a: Šidlo

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
richardad

Andrew Carnegie popisuje opačný případ, kdy lidé bojovali s neúspěchem, s krachem, s problémy a měli z toho podlomené zdraví. Lékař jim předvídal, že jim zbývá poslední měsíc života. Ti lidé se smířili se smrtí. A jakmile to vzdali, jejich zdraví se začalo rapidně zlepšovat, že zakrátko mohli už kouřit lehké doutníky, jíst mastné jídla a pít alkohol.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
da ny

Je to složitější…
„Bojovat“ není asi to správné slovo … Je to dočasně nemoc, jako každá jiná. V podvědomí lidí obrovský strašák. Jsou tady jiné nemoci a tam člověk zatím žádnou šanci nemá.
Člověk musí pochopit proč ten pohlavek v podobě i této nemoci přišel…
Změnit přístup k životu, životní styl a myšlení (filozofii)
Mnoho, pro své vyléčení musí každý učinit sám (na základě získání informací).
Samozřejmě je třeba na onemocnění přijít „včas“, pak je šance vše změnit (pochopit) a medicína má šanci pomoci, uzdravit.
„Vzdá“ to ten, kdo nevěří, kdo se bojí, kdo nemá sílu, chuť, ani ochotu léčit se a lecos změnit..
Primárně je rakovina zanedbaný (mnohdy i lékařem), neléčený zánět, tedy zásadnídeficit Zn a vysoká hladina homocysteinu. Po psychické stránce jsou rozhodující pocity křivd, vin, se kterými je třeba se rozloučit 🙂 atp.
(Názor, nejen na základě vlastní zkušenosti)-

před 2487 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek