Avatar uživatele
pucipuci

Proč se o někom říká, že je „studený jako psí čumák“?

Jasný je význam, označuje člověka málo se emocionálně projevujícího, nebo který necítí skoro žádnou empatii k okolí. Ale proč se jen neříká něco jako studený jako led nebo zmrzlé srdce? Bylo by to výstižnější. Když má pes nos studený, je vše v pořádku a svědčí to o jeho dobrém zdraví. Kdo to kdy poprvé použil? Je to také z filmu nebo knihy? Díky.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2811 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

U většiny přirovnání, rčení atd. se nedovíme, kdy vznikly a kdo je vytvořil. Jejich původ není tak nepochopitelný, pokud si uvědomíte vztahy lidí a zvířat, jejich vlastnosti atd.

Na různá přirovnání, rčení aj. se nemůžeme dívat současnýma očima. V minulosti lidé žili a mysleli jinak, měli jiný vztah i ke zvířatům atd.

Konkrétní původ není vysvětlený ani ve Slovníku nespisovné češtiny, uvedený je jen význam.

U nás se používá ve stejném významu, jak uvádějí autoři slovníku.

„Psí čumák je pojmenování pro člověka, který se nedovede radovat, ani rozčílit. Zkrátka je chladný, málo lidský. "

Málo lidský – z toho je možné vyvodit, že jen lidské vlastnosti byly v minulostí kladné, ty špatné považovaly za nelidské, ve spojení s různými zvířaty.

Něco k psímu čumáku.
“ Zdravý pes v dobré kondici a za běžných okolností má skutečně nos studený a vlhký. K určení zdravotního stavu je to však ukazatel jenom pomocný. I při horečce totiž může nos zůstat studený, udržet si tudíž svou obvyklou teplotu 19,5°C. Na zkoumání zdravotního stavu psa se raději spolehněme na teploměr.

Snížená teplota nosu v porovnání s normální teplotou těla je způsobená žlázkami vylučujícími vodnatý sekret, jehož odpařování povrch nosu ochlazuje. Stálá vlhkost nosu je podmínkou vynikajících čichových vlastností. Optimální stav nosu je tedy pro psa jednou ze základních podmínek existence a orientace v prostředí."

http://www.italian-greyhounds.eu/Info-o-psech35.html
Jak vyplývá z textu, i člověk „studený jako psí čumák“ může být zdravý stejně jako pes.

Přirovnání vzniklo v době, kdy lidé neměli psy v lásce jako dnes, takže pes jim rovněž neprojevoval svou náklonnost, jak je to stále u některých lidí.

„U našich předků, jako u jiných národů byl pes zvířetem opovrženým, a to uchovalo se až po naše doby. Pro psa je všechno dobré. O každé špatné věci se tvrdí, že by byla takhle jen pro psa. Býti na psu nebo ve psí znamená, že něco je ve velmi špatném stavu, nebo že je někdo už na mizině. Je-li v zimě velká nepohoda, říká se, "že by člověk ani psa nevyhnal.“ „Zkusí jako pes“, je známé úsloví pro velké utrpení. Slovo „pes“ samo je opovržlivou nadávkou dodnes, jako za stara bývalo. Psí počasí je nepohoda. O člověku zlém se praví, „že je vzteklý jako pes“. atd.

http://www.mys­livost.cz/OMS/lou­ka/Videa-myslivost/Povery-o-zviratech.aspx

Možná znáte, že přirovnání „být studený jako psí čumák“ (kromě přeneseného uvedeného významu) dále vztahujeme k vychladlému jídlu nebo oblastně i k některé z částí těla člověka, je-li „velmi a nepříjemně studená“.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Quimby

V tomto významu jsem to nikdy neslyšel. Vždy to bylo myšleno jednoduše, že je něco hodně studené.
Odkud to je netuším.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Cenobita

Na místě je připomenout „ledovou královnu“ – nedostupnou a chladnou ženu, neopětující city.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek