Avatar uživatele
Irisa

Proč se poslední dobou nedabují filmy, které přicházejí do kin?

Přítel je dislektik, takže titulky jednoduše nestíhá. Kromě animáků pro děti, dokumentů a českých filmů, a sem tam nějakého opravdu očekávaného filmu typu star wars, nic nedabují. Chtěli jsme jít na Marťana, Teorii všeho a Interstellar, všechno pouze s titulkama. Hledám špatně? Poradíte kino v Praze, kde se promítají filmy dabované?
Doplňuji: I když si chceme počkat na dabing, stejně se nedostaví…

Původní formulace
Proč se …nedabují filmy v kinech?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 2967 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
AAmila

Filmy se dabují jako vždy, ale pokud ten daný film dávají jako úplnou novinku v kině hned ze začátku, tak to logicky nemají nadabované. Teď je všechno rychlejší a lidi prostě na nic nemají čas. Takže doporučuji počkat si, ne jít na nový film hned první týden ..

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Žijeme v tržním hospodářství, takže „Hlavním důvodem asi bude, že náklady na dabing jsou vysoké: 8–10krát vyšší než na titulkování. Dabing není univerzálně rozšířený. V USA neexistuje vůbec, stejně jako ve Skandinavii a větších částech filmového světa.“
Poukazuje se i na to, že se diváci mohou učit cizí jazyky. 🙂
Ve zdroji uvádím zajímavý článek Milana Zeleného:
http://blog.ak­tualne.cz/blo­gy/milan-zeleny.php?ite­mid=2901

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Nemáte až tak pravdu, dabuje sa veľa, v rôzných štúdiách, ale… Žiaľ, kvalitných dabingových hercov nie je veľa a počúvať ten istý hlas vo výzorovo rôznych hercov je niekedy na škodu kvality. Hlavne, ak vekovo starší známy herec dabuje mladšieho herca. Prirodzene L.Funesa si bez F.Filipovského možno ani nevieme predstaviť. ale jestvuje aj pokus o udržanie rovnakého charakteru dabingu, pozrite si „Dvě dabingové verze francouzského filmu Jo z roku 1971, nový dabing – Jiří Císler, původní dabing – František Filipovský.“ https://www.y­outube.com/wat­ch?v=1EpEHXtaX2A
Titulky sú lacnejšie a rýchlejšie spracované. Na rozdiel od dabingu sa tu zachová aj originálny hlas. Sú diváci, nie je ich málo, ktorí uprednostňujú zhliadnutie filmu v originále.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Ad Irisa,

filmy se nedabují v kinech, ae v studiu.

před 2967 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Irisa

To samozřejmě vím, špatná volba slov

před 2967 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek