Avatar uživatele
Frogman

Proč se používají nynější hodnoty měn?

Mám na mysli proč se v Česku používají právě hodnoty mincí: 1, 2, 5, 10, 20, 50 a bankovek: 100, 200, 500, 1 000, 2 000, 5 000.
Proč se např. nepoužívají „tříkoruny“, „sedmdesátikoruny“, „desetitisíci­koruny“, …?

Mimochodem, proč se vůbec zrušily papírové dvacetikoruny a padesátikoruny? O halířích asi nemá cenu v dnešní době mluvit.. :DD

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, orwell před 2800 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
klumprt

Odpoveď byla označena jako užitečná

Protože tyto hodnoty jsou nejvhodnější ke skládání různých částek za použití nejmenšího počtu druhů mincí (bankovek). Např. každou částku do 1Kč do 10Kč dokážeš složit z nanejvýš tří mincí a v každém řádu jsou jenom tři druhy platidel.

Papírové dvacky a pajcky se zrušily proto, že jsou to hodně používané hodnoty a papír vydrží méně než kov. S tím jak postupem let klesá inflací reálná hodnota peněz, tak mizí ty nejdrobnější mince a nejmenší bankovky se vyměňují za mince.

Upravil/a: klumprt

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Frogman Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

V šedesátých letech existovaly papírové a později i mince tříkoruny, také papírové 25koruny, ale zřejmě se to neosvědčilo. Taky byly hliníkové mince 1, 3 a 25 haléřů. Nominální hodnoty platidel jsou rozvrženy tak, aby jich bylo zapotřebí co nejméně. Dnešní dělení se asi stalo mezinárodním úzusem. Papírové bankovky byly postupně nahrazovány mincemi úměrně tomu, jak se snižovala jejich skutečná hodnota.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
orwell

Jedná se o jednu z řad vyvolených čísel, tj. geometrickou řadu s kvocientem q = 2. V těchto řadách se vyrábějí i hodnoty (příp. volí rozměry) některých součástek. Takové hodnoty nejlépe vyhovují praxi. Samozřejmě nelze počítat s tím, že podíly hodnot všech sousedních členů budou přesně rovny q, pokud trváme (jako v tomto případě) na celých číslech, resp. číslech zaokrouhlených na malý počet desetinných míst. Proto se některé hodnoty záměrně upravují. U hodnot součástek to souvisí s jejich tolerancí – dovolené nepřesnosti při výrobě. V takovéto řadě hodnot se dříve vyráběly např. elektrolytické kondenzátory.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek