Avatar uživatele
Rokio

Proč se před přechody pro chodce málokterý chodec rozhlíží?

Když jdu po městě, tak 90 % lidí se buďto vůbec nerozhlédne, nebo se rozhlíží periferním viděním. Skoro nikdo se před zebrou zastaví, rozhlédne se na obě strany a pak jde, pokud dostane přednost, nebo žádné auto nejede.

Nevíte, jak je to možné?

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2471 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Nevím kde žiješ, ale u nás se zase většina lidí rozhlíží. Při rozhlédnutí do obou směrů neni nutné se zastavovat.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
autacek

Protože lidem byla dána jakási „absolutní“ přednost nerespektující fyzikalní zákony, což paradoxně vedlo k ještě více úrazům na přechodech.

Kdyby chodec plnil povinnost, přesvědčit se před vstoupením do vozovky, zda li může bezpečně přejít, ba dokonce měl povinnost vhodným způsobem, například mávnutím rukou, dát o svém záměru vstoupit do vozovky předem vědět, jistě by situace které popisujete tak často nenastávaly a přecházení by bylo mnohem bezpečnější.

Nedívající se chodec ale přes to přes všechno jde předpokládat, tři dámy vykládajíc si u přechodu kdy nemáte o jejich záměru nejmenší potuchy však ne.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Víme. Ve 21.století jsou motory vozů tak vyspělé, že pouhé rozhlédnutí pohybem hlavy na krku z leva do prava už jejich rychlosti nestačí, hlavně u starejch osob. A tak je vhodné po celou dobu přechodu, či sprintu po přechodu, spoléhat se raději na to periferní + sluch.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Dost často je to v místech, která už má člověk „zautomatizovaná“… Zná to místo, už podvědomě ví jak se v daném místě silnice kroutí a je schopen vyhodnotit situaci i podvědomě (třeba i tím periferním viděním, sluchem,…)… V horším případě si to jen myslí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Lehkovážnost kombinovaná s přesvědčením o absolutní přednosti na přechodu a důvěrou ve svůj vytříbený sluch 🙂 Jsem trochu zvědavý jak tihle posluchači provozu budou reagovat na častější výskyt tichých elektromobilů, ale zřejmě to nebude velký problém, protože elektromobily budou mít jistě ve většině případů brzy autopilota po vzoru vozů Tesla Motors, který před chodcem ve vozovce prudce zabrzdí i kdyby si ho sám řidič nestihl všimnout. To už dnes odvážným chodcům jistě dodá ještě víc kuráže a nasadí si možná i sluchátka na uši.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Stále se kecá o neexistující absolutní přednosti chodců, nicméně stále platí, že řidič je povinen umožnit chodci přechod na přechodu, pokud to chodec dává najevo !!
Většina chodců se rozhlíží a tím také dává najevo že chce přejít. Dost řidičů ale toto nerespektuje a valí se dál!, dokonce objedou toho řidiče který zastavil!!!!!!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek