Avatar uživatele
Putin

Proč se ruské kolo nazývá ruské kolo a ne Ferrisovo kolo?

Otázka zde byla, nebyla však tak úplně zodpovězena, proč se ruské kolo nenazývá podle svého vynálezce?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 3142 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ruské kolo, jeho prototyp, je starší než kolo Ferrisovo. Níázev byl už známý a rozšříený zásluhou ruských „kolotočářů“..

" Údajně v dobách, kdy jediným vytržením a povyražením byl příjezd cirkusu a pouť s kolotoči, „Ruské kolo“ dodávalo svojí velikostí a neobvyklou vertikální konstrukcí kolotočářům punc světovosti a ve své době určitě bylo velmi moderní a atraktivní."

http://blog.we­bymorava.cz/preh­lidka-svetovych-ruskych-kol/

Prototyp modernho ruského kolo byl uveden do pohybu lidskou silou svalů , který se objevil v XVII století.. V odkazu dole víc i o Ferrisově kole. atd,."

Jak se vyvíjelo ruské kolo?
"První zmínky o ruských kolech pochází už ze 17. století. Vznikla v dnešním Turecku jako dobrodružná atrakce. Říkalo se jim „kola potěšení“ a šlo o jednoduchou dřevěnou houpačku, konstrukčně inspirovanou vodním kolem. Ovládali je statní muži pomocí páky, zbytek obstarala gravitace. Evropští cestovatelé z nich byli nadšení a brzy se začla první kola objevovat i na starém kontinentě.

Ferrisovo kolo – USA
„První opravdové ruské kolo vzniklo až na konci 19. století ve Spojených státech. Američané ho postavili jako hlavní atrakci světové výstavy v Chicagu. Velkolepou atrakcí chtěli konkurovat Eiffelově věži, kterou představili Francouzi na světové výstavě v Paříži o čtyři roky dříve. Kolo poháněly dva parní stroje o výkonu tisíce koňských sil. Dělníkům dalo kolo zabrat, museli pracovat s velkou rychlostí, občas zakleli – takže vznikl název "ďáblovo“ (zatracené) kolo.
Kolo sklidilo ohromný úspěch a na jeho památku se v angličtině dodnes všem ruským kolům říká Ferris Wheel = obří kolo = ďáblovo kolo = ruské kolo. "

http://www.abic­ko.cz/clanek/prec­ti-si-zabava/15530/obri-ruska-kola-atrakce-pro-21-stoleti.html

Termín ruské kolo se používá obecně pro všechny takové objekty, které jsou nyní nejběžnějším typem zábavné jízdy na různých akcích či veletrzích ve Spojených státech.
https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/Ferris_whe­el
--

https://ru.wi­kipedia.org/wi­ki/%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0­%B5%D1%81%D0%BE_%D0%BE%D­0%B1%D0%BE%D0%B7%D1%80%D­0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F
--

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Putin Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek