Avatar uživatele
autacek

Proč se s verzemi Windows neustále mění co a jak kde nastavit, když se nakonec proklikáte na tu stejnou podtabulku?

Nějak mi uniká smysl, proč dochází ke změnám voleb, co roky fungují a všichni ví kde je hledat, například dohledání volby ovládacích panelů. Proč se mění názvosloví jedné a téže věci (typicky třeba nastavení sítí). Nebo proč se mění intuitivní procházení adresářů a zobrazení cesty k souboru, proč se člověk musí snažit nové windows donutit aby věci zobrazovaly jako ty původní a mnohdy bezvýsledně? Copak tam na vývoji sedí tým expertů kteří s těmi okny v reálu nepracují? Chápu, že je třeba vyměnit „motor“ za lepší, ale to je tak těžké nechat prvky pro řízení na stejném místě a kdyžtak k nim něco přidat?

Zajímavá 0 před 2484 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
still

To je proto, abyste měl pocit, že jste si koupil něco „jiného a lepšího“ než byla předchozí verze. Skutečně se pracuje jen s tím pocitem, funkčně toho moc změnit nelze. A také se snaží budit zdání větší jednoduchosti a intuitivního ovládání, a to vše jen abyste si nevšiml, že s „novým a dokonalejší systémem“ máte o mnoho méně voleb a možností nastavení, než v předchozích systémech.

S příchodem W10 přichází na scénu ještě další aspekt, do této chvíle nevídaný: snaha zmást nezkušeného a běžného uživatele a odradit ho od přílišného zabřednutí od nastavování systému. To výchozí nastavení (se kterým se Windows 10 nainstaluje) totiž velmi vyhovuje Microsoftu a jejich obchodním (i jiným) partnerům. Léta bojovali s odbornou a uživatelskou veřejností, aby obrousili jejich odpor a hrany a teď, když se jim to konečně povedlo a lidé už otupěli do té míry, že si s novým systémem nechají skoro všechno líbit, tak přeci nepotřebují, aby jim kdejaký uživatel měnil nastavení, nebo si dokonce volil, co v systému chce mít a co ne :D

Upravil/a: still

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Arne1

Situace je ještě mnohem horší když se na to díváte pohledem alťáka v podniku, který musí mít v síti různé verze Windows. Jejich chování a síťové interfejsy se verze od verze dost liší.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

… změna je život, jinak by to bylo stereotypní (taky mně to sere) …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
majestic

W10 je nejlepsi, co kdy zatim byl, jak funkcne, tak designove. Asi pro tenhle system nejsi dost dobry.

Vim, zmacknout Windows Key a napsat Control Panel je prilis tezke…

O tom nazvoslovi si nejsem jist, mam to v anglictine, ale tak znas ty dnesni ceske preklady…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

majestic: To je vtip?
Ale jo, pár věcí tam změnili… A pár věcí posrali. Některé z mých zkušeností s W10 (používáno v rodině s oddělenými účty, s přítomností malých dětí, které mají tendenci klikat na cokoli pokud se v nestřežené chvilce dostanou k počítači… a dokáží překvapit i když zrovna nikdo není přihlášen)

  • Furt se mně tam sere česká QWERTZ klávesnice, i když jsem si ji na svém účtu odstranil abych mohl přepínat jen mezi US a CZ QWERTY. Na fórech jsou informace jak to obejít někde v registrech… Ale zatím jsem se do toho nechtěl pouštět.
  • Jednu věc lze nastavit na několika různých místech. Pokud ji změníte jen na jednom z nich, stále se divíte proč se nic nestalo, když je to správně nastaveno. (věci typu režim tablet, vysoký kontrast apod. – tohle právě dokážou změnit i děcka na přihlašovací obrazovce a člověk se pak diví že se mu nedaří vrátit nějaké rozumné zobrazení pro konkrétního uživatele)

Opravdu je to tak dokonale vyladěný systém?

před 2482 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Arne1

QWERTZ vůbec nemusíš instalovat. STačí nainstalovat QWETRY. Já dokonce instaluju výhradně svou, kde mám tečku pod numerickou.

před 2482 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Však já QWERTZ neinstaluju. Ani nechci. Ona se mně tam sere sama.

před 2482 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
majestic

Ja pouzivam QWERTY, stacilo mi jednou zmacknout Alt + Shift, a od te doby ji tu mam. Nechapu, v cem mas problem…

před 2482 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

A kolik uživatelských účtů na počítači používáš? To co popisuju je jev, který se stává více lidem. To že zrovna tobě se neprojevil ještě neznamená, že neexistuje. W10 rozhodně není kvalitní odladěný systém.

před 2482 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
still

to majestic: Kolik je vám let pane „geeku“? Kolik systémů jste okusil, na kolika pracoval (nejen hrál doma hry), kolik sítí jste spravoval? Mluvíte jako zasvěcený v oboru, tak si říkám, jestli vás náhodou neznám :)

před 2483 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek