Avatar uživatele
annas

Proč se slavná královna Bereniké „dostala“ na oblohu?

Kde žila?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? panenka, vagra, iceT, hanulka11, hanny 2, fcoop před 4759 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

V nalezišti Kum ad-Dikka bylo podle egyptské nejvyšší rady pro památky 600 různých sošek. Kromě Bastet to byly bronzové i hliněné sochy dalších egyptských bohů, například patrona řemeslníků a umělců Ptaha či syna egyptského boha slunce Hóra.

Řekové
na egyptském trůně
Ptolemaiovci vládli Egyptu od roku 305 před naším letopočtem až do roku 30 před naším letopočtem, kdy zem na několik staletí ovládli Římané.

Zakladetelem dynastie byl Ptolemaios I. Sótér (Spasitel) jeden z generálů Alexandra Velikého. Ptolemaios byl původně jmenován satrapou, králem se jmenoval po téměř dvou desetiletích vlády.

Do chrámu chodila královna Bereniké II., manželka třetího řeckého vládce Egypta. Jméno této ženy je zvěčněno na obloze. Podle legendy se Bereniké rozhodla obětovat své plavé vlasy bohyni Afrodité. Chtěla tak zajistit bezpečný návrat manžela z války. Obětované vlasy však z oltáře zmizely, aby se objevily na obloze. Od té doby se skupině hvězd říká souhvězdí Vlasy Bereniky.

Vlasy Bereniky je souhvězdí na severní obloze. Pojmenováno bylo podle vlasů královny Bereniky, manželky egyptského krále Ptolemaia III., která je obětovala za štastný návrat manžela z války proti Asyřanům. Jejich ztráta z chrámu pak byla vysvětlena královským hvězdářem jako doslovné nanebezvetí učiněné bohyní Afrodítou

Zdroj: http://www.li­dovky.cz/v-egypte-objevili-chram-kam-chodila-slavna-kralovna-berenike-pls-/ln_veda.asp?c=A100120_­105209_ln_veda_lvv

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
vagra

Královna Bereniké II., manželka třetího řeckého vládce Egypta krále Ptolemaia III.,žila v Alexandrii a obětovala v chrámu Kum ad-Dikka své vlasy bohyni Afrodité, aby tak zajistila šťastný králův návrat z války domů.
Její vlasy z oltáře zmizely a objevily se v souhvězdí Velkého medvěda jako drobné hvězdy. Překlad jména Bereniké vyjadřuje, že je to „ta, která přináší vítězství“.

Zdroj: V.E.+ vl.komentář

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek