Avatar uživatele
bolak

Proč se u nás používá termín jako Čechoameričan/ka, ale né už třeba Čechorus/ka, Čechorumun/ka a podobně?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2733 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

U nás proběhly 3 emigrace – nábožernské, sociální a politické.

  1. " Nejstarší je emigrace náboženská, např. exil katolického kléru z husitských Čech, pobělohorský exil i následná protestantská emigrace v 18. století do Saska a Pruska a v konečné fázi až do USA , kde má dnes celosvětové ústředí církev Moravských bratří (Moravian Brethren Church). První český zdokumentovaný osadník je ze 17. století.
  2. Teprve po zrušení nevolnictví začíná sociální emigrace, která nabyla většího rozsahu na přelomu 18. a 19. století, osidlováním balkánského pohraničí rakouské monarchie (Banát, Slavonie) Od poloviny 19. století pokračovalo vystěhovalectvím do USA (do r. 1938 tam odešlo cca 400 tisíc osob československého původu) a po r. 1867 i do Ruska a na Ukrajinu. Po uzavření USA vůči imigrantům (1921–1924) začalo intenzivnější vystěhovalectví z ČSR do Jižní Ameriky (Argentiny, Brazílie aj.) a do západní Evropy (Francie).
  3. politická " – po roce 1948 a 1968 – různá místa v Evropě, Americe i na Novém Zélandu.

http://www.czech­.cz/cz/62194-cesi-v-zahranici
Hodně emigrantů (ad 3) se vrátilo zpět. Protože jsou roztroušeni po celém světě relativně krátkou dobu, jednoslovný název se nepoužívá obecně.

Na netu jsou jen strohé informace. Např.. Češi odešli do Rumunska, aby kolonizovali rumunský Banát. Čechorumun se používá v Rumunsku. Češi zde tvoří menšinu – pro nás to jsou banátští Češi.

Čechorusové – výraz spíš hanlivý – nazývajli se tak jedinci, kteří fandili Rusku – třeba v minulosti při prosazování dědy Mráze místo Ježíška , užívá se i dnes pro ty, kteří stále opěvují Rusko atd. . Naproti tomu např. Rusové nás často nazývají Čechoameričany, protože prý mnozí Češi lezou Američanům do zadku.

Čechoukrajinci – většina Čechů, která odešla na Ukrajinu se po válce musela vrátit do původní vlasti. Ti, kteří zůstali, se sami nazývají Čechoukrajinci.

Pojem Čechoameričan se udržuje stále. Možná vzhledem k tomu, že někteří jedinci jsou hrdi na to, že měli české předky, nebo naopak my jsem hrdi na ně, že Češi ve světlě něco dokázali. A je jich ze všech jiných států nejvíce.

Těžko říct, některá pojmenování zůstávají, jiné zanikají.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?redy Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Do takových států jako je Rusko nebo Rumunsko by emigrovala pouze osoba s IQ zmrzlé makrely, takže se tam žádné takové národnostní menšiny nevytvořily a není je třeba odlišovat. USA vzniklo naopak jako multinárodní stát osadníků ze všech koutů světa, černých otroků a pozdějších imigrantů. Takže asi proto se to tam rozlišuje, aby hned každý věděl o jakého týpka jde.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek