Avatar uživatele
Frogman

Proč se v Americe prodávají mouky podle účelu, ne podle hrubosti?

Proč v Americe nemají 3 druhy mouk (hrubá, polohrubá a hladká) jako u nás, ale mají mouky určené dle účelu (burákové máslo, mandle, na nudle, na koláč…)

Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Drap, da ny, anonym, anonym, anonym, anonym před 2460 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ivzez

U nás je to podobné, jenom tomu jinak říkáme.

Na nudle, knedlíky, → na výrobky, které
se následně vaří, se používá hrubá mouka.

Na kynutá těsta (na koláče, buchty, …)
se většinou používá mouka hladká.

Na piškotová těsta by se měla používat polohrubá,
ale já i tam dávám přednost hladké…

_______

Možná, že se američtí výrobci snaží předejít případným
žalobám, že na mouce nebylo napsáno, k čemu se dá použít…

Upravil/a: ivzez

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Jiný kraj, jiný mrav. Je to místní zvyklost.Neni to nic divného, jde jen o zvyk.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

V Anglii mají odhledně mouky něco podobného – http://www.hel­pforenglish.cz/fo­rum/thread/5586-prosba-o-radu-potraviny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Co má mouka společného s burákovým máslem a mandlemi sice netuším, ale v Americe asi moc nepečou, tak raději dávají přednost účelovému označení (pokud je to tedy tak jak tvrdíš). U nás se hrubost či jemnost mletí používá hlavně u pšeničné mouky a každá kuchařka už ví na co se hodí a na co ne. Pak ještě existuje mouka z tvrdé pšenice (semoliny), bezlepková, žitná, kukuřičná a bůhví jaká ještě. U nás víme, v Americe nevědí 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Arne1

Aspoň mají jasno v tom kterou mouku na co.
U nás je to někdy sporné. Když dělám palačinky já, tak podle receptu mojí maminky z hrubé mouky. Když je dělá přítelkyně, tak podle svých rodinných zvyklostí z hladké.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tatanka

Mám dojem, že tam mají daleko více stupňů hrubosti.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Vyhláška je vyhláška: 🙂
„Podle vyhlášky Ministerstva zemědělství dělíme v České rebublice mouky na čtyři podskupiny: hladká mouka, polohrubá mouka, hrubá mouka a celozrnná“.
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/specialni-druhy-mouk-a-jejich-pouziti/
Hrubou mouku kuchaři v některých zemích nemají k dispozici/nez­nají.
Knedlíky dělá někdo z hrubé, jiný polohrubé pšeničné mouky (vybre si sám).
Totéž u buchet, jemné jsou z hladké a jiný peče z polohrubé.
U piškotů též (viz výše). Nepotřebujeme, aby nám někdo polopatě radil, jak na to, s čím. 😁

Američan by z hladké mouky těžko uplácal chutný knedlík, no a možná by mohl výrobce úspěšně žalovat, protože to na výrobku nebylo uvedeno … 🙂

V USA a jiných zemích to má zákazník „polopatě“.
U nás to jeden výrobce zavádí též u hladké mouky (dortová, kynuté těsto, křehké pečivo).
http://www.va­reniste.cz/ba­biccina-volba-predstavuje-nove-druhy-mouky-to-je-i-moje-volba/

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Šidlo

je to praktické

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek