Avatar uživatele
bolak

Proč se v těle krev nesráží?

Myslím obyčejně, když putuje žilama. Co ji v tom zabraňuje? Třeba když umře člověk, tak taky nezůstane uvnitř v kapalným stavu.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, vagra, johana 56, gagaga před 3489 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Tekutost krve – MUDr. Zděnka Vorlová, CSc.

" Faktory rozhodující o tekutosti krve mají životní důležitost. Které to jsou a jak působí?

Kromě asi 80 % vody obsahuje krev řadu bílkovin (albuminy, globuliny a fibrinogen) tvořících krevní plazmu. Téměř polovinu objemu krve zabírají krevní buňky, většinou červené krvinky – erytrocyty. V jednom litru krve, jíž má dospělý člověk celkem asi 5,5 l, je 4,5 – 6 bilionů (6.1012) erytrocytů, 150 – 400 miliard (4.1011) krevních destiček (trombocytů) a 5 –10 miliard (109) bílých krvinek (leukocytů), které rozlišujeme na granulocyty, lymfocyty a monocyty.

Fibrinogen je klíčovou bílkovinou, která umožňuje změny tekutosti krve. Při normální koncentraci (1,5 – 3,5 g v litru krve) je schopen proměnit tekoucí krev v tuhý rosol – krevní koagulum. Štěpením z něj vzniká nerozpustný fibrin a celý tento proces zahajuje enzym trombin. Je zřejmé, že tento enzym nemůže být v krvi přítomen v aktivní formě („neboť jinak bychom měli z krve huspeninu“). Krev skutečně obsahuje bílkovinu protrombin bez proteinázové aktivity, ten se však může účinkem jiných proteináz přeměnit na aktivní trombin. Dostáváme se k ústřednímu problému srážlivosti krve:

Výzkum procesu srážení krve ve zkumavce probíhá intenzivně zhruba sto let. Velmi brzy se zjistilo, že se ho účastní různé složky plazmy. Když se začali studovat pacienti s poruchami srážlivosti krve, zjistilo se, že tyto poruchy způsobuje nepřítomnost nebo nefunkčnost určitých složek plazmy a postupně tak vznikal koncept koagulačních faktorů. Normálního srážení krve těchto pacientů se ve zkumavce dosáhlo přidáním chybějících faktorů, izolovaných ze zdravé krve. Tyto pokusy ukázaly cestu k léčení řady poruch srážlivosti, neboť koncentrované faktory lze dodávat přímo do krevního oběhu nemocných."

Víc v odkazu

http://casopis­.vesmir.cz/cla­nek/tekutost-krve

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Quimby

Protože k tomu nemá důvod.
Za srážení krve může přeměna fibrinogenu na fibrin.
Při úmrtí nedochází až tak ke srážení krve ale spíš k oddělení plazmy od krevních tělísek a odpaření vody.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek