Avatar uživatele
annas

Proč se vyráběl golem? Objevoval se jen ve fantazii či je něco reálného v pověsti o pražském golemovi?

Otázka na to, že prý je golem uložený na půdě Staronové synagogy, již byla vložená.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? vagra, iceT, hanulka11, hanny 2, tom004 před 4743 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

zde je dlouhé povídání a moc zajímavé , kdo má zájem přečte si to celé , vložím jen část

Naskytá se logická otázka: Proč tedy golema vyráběli? Profesor Gershom Sholem z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, který se otázkou golema podrobně zabýval, se domníval, že to byl zasvěcovací rituál. Podle něj nebyl golem vytvářen proto, aby vykonával domácí práce, nebo byl strážcem židovské obce, jak o tom hovoří pozdější pověsti. Vytváření golemů bylo jakýmsi testem duchovního a náboženského vývoje kabalistů a prubířským kamenem jejich schopností.

Golem tedy patřil do rozsáhlé rodiny uměle vyrobených služebních bytostí. Dokázali ho však vyrobit pouze židovští kabalisté. Oživit tělo z mrtvé hlíny byl vrchol magického umění a čin, který od tvůrce vyžadoval moudrost, ale také velikou zbožnost a hlavně dokonalou znalost práce s šémem. Šém však nebyl žádný zásuvný modul s programem, žádný spínač, který uváděl v činnost nějaké technické zařízení či robota, nýbrž kouzelné hebrejské slovo, tedy nehmotná písmena, seřazená do určité podoby. Podle učení židovské kabaly totiž hebrejská písmena nejsou jen obyčejné dorozumívací znaky, jako je tomu u písmen jiných jazyků, ale přímo tvořivé síly a stavební kameny vesmíru, pomocí kterých Bůh stvořil svět. Kdo uměl hebrejská písmena správně kombinovat a sestavovat z nich magická slova a formule, ten dokázal působit na svět fyzický, zjednodušeně řečeno čarovat. Největší moc a sílu mělo vždy tajné, nevyslovitelné jméno Boha JHVH a jeho několikapísmenný opis, tedy hebrejsky Šém ha m’foráš

Zdroj: http://www.mac­kerle.cz/news/hle­dani-golema/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
vagra

Čarodějové všech věků a kultur se učili co udělat, aby mohli komunikovat s jinak neviditelnými přírodními silami a duchy. Pochopitelně, že se je pak také snažili ovlivňovat a využívat ve svůj prospěch.
Nejvyšší třídu tvořily bytosti vytvořené přímo z nerostné hmoty. Jako budoucí tělo tedy mohla sloužit lidská mrtvola (zombie), kořen rostliny mandragory, ale i hliněná socha. V tomto případě vznikl golem.
Golem patřil do rozsáhlé rodiny uměle vyrobených služebních bytostí. Dokázali ho však vyrobit pouze židovští kabalisté. Oživit tělo z mrtvé hlíny byl vrchol magického umění a čin, který od tvůrce vyžadoval moudrost, ale také velikou zbožnost a hlavně dokonalou znalost práce s šémem.

Bližší velice zajímavé podrobnosti najdete na zdroji

Zdroj: http://www.mac­kerle.cz/news/hle­dani-golema/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek