Avatar uživatele
mosoj

Proč se za 1. republiky střílelo do stávkujících dělníků ?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 2912 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Masarykova a Benešova první republika je dodnes mládeži ve školách představována jako oáza prosperity, demokracie a nebývalého rozkvětu lidských práv a průmyslu. Jenže i Československo od Krušných hor až po Podkarpatskou Rus postihla krize, chudoba obrovského množství dělníků a zemědělců a s tím spojené výbuchy nespokojenosti a stávkové hnuti. Buržoazii hlavně na počátku republiky teklo pěkně do bot, hrozila světová socialistická revoluce, která svůj ohlas našla i ve Slovenské republice rad. Sílila komunistická strana, aktivní byla i sociální demokracie, došlo ke dvěma anarchistickým atentátům. Odpověď vládnoucích tříd byla brutální…

Zdroj: http://www.no­vysmer.cz/index­.php?option=com_con­tent&view=arti­cle&id=1039:sti­leni-do-pracujicich-za-prvni-republiky&catid=39:his­torie&Itemid=50

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

pro maschin
A to máš od koho, že tk bylo nejlepší období?
Neslyšel jsi o čeledínech a děvečkách co museli spát ve stájích?Neslyšel jsi o dělníkách z fabrik, co dělali dvanácky ( a nebyly to nepřetržité provozy)?
Nevíš o tom, že se v sobotu pracovalo až do 14ti hodin?
Občas si pusť filmy pro pamětníky, tam se taky dozvíš jak žila dělnická třída, že všechno nebylo jen pozlátko jak se ukazuje.

Přečti si také toto. http://www.bles­k.cz/clanek/zpra­vy-udalosti-domaci/123866/zr­iceny-dum-katastrofa-na-porici.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
fcoop

Životy zastřelených demonstrantů mají plně na svědomí komunisté, kteří schválně provokovali násilné útoky proti policii a četnictvu, a vyloženě chtěli, aby tekla krev. Nelze se proto divit tomu, že tyto ozbrojené složky logicky střílely v sebeobraně na násilníky.

Prezident Tomáš Garrigue Masaryk nicméně z těchto zákroků nebyl nadšen a proto si povolal na Hrad ministra vnitra – slovenského agrárníka Juraje Slávika, aby mu vysvětlil, proč četníci ve Frývaldově zastřelili osm demonstrantů. Ministr Slávik své podřízené razantně bránil: „Pane prezidente, četníci stříleli v sebeobraně před agresivním davem. Nemohli jinak, šlo jim o holý život.“ Je tedy velkou lží, že Masaryk nechal střílet do dělníků.

A podle stejného scénáře se tyto smutné události odehrály nejen ve Frývaldově, ale i v Duchcově, Radotíně, ve slovenských Košutech a dalších místech. Dav zfanatizovaný komunistickými předáky útočil na četnické asistence. Komunisté věděli dobře, co se může stát, když demonstranti napadnou strážce zákona, ale přesto provokovali násilí. Oni totiž chtěli, aby dělníci byli zabíjeni a oni mohli šířit své nesmysly o brutálním kapitalismu. Koneckonců, je obecně známo, že jim na lidských životech nezáleželo.

http://virtua­lly.cz/journal/?q=za-strelbu-do-demonstrantu-mohou-komuniste-oni-je-zabili

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
maschin

Protože stávkující četníky napadali a házeli na ně kameny. Vím, že to ale ve spoustě případů neomlouvá. Každopádně já si zase myslím, že československá první republika byla nejkrásnější období novodobých českých dějin.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek