Avatar uživatele
Tw!st

Proč se zaměstnanci s nízkým platem neučí raději programovat?

Dejme tomu, když se nějaký jedinec učí na kuchaře/zedníka apod. a pokud má dostupný počítač s internetem, tak proč se nevykašle na učiliště a neučí se místo těch 7mi hodin ve škole raději 7 hodin doma programovat? Pokud by se tomu věnoval opravdu všechen čas, co by strávil na učilišti, mohl by se kompletně naučit i ty složitější programovací jazyky a tím pádem by v budoucnu mohl pracovat hezky z trenýrek doma za počítačem a mít 3× vyšší plat, než dřít někde na stavbě a mít plat 3× nižší? Co říkáte na tuhle úvahu? Já osobně pokud bych neměl od života vyšší očekávání a předpoklady a byl bych smířený s tím být zaměstnanec tak to tak asi udělám…

Myslím že ikdyby neměli nadprůměrnou inteligenci, tak za těch 7mi hodin denně po dobu 3 let by se to jistě zvládli naučit a na dobré úrovni.
Marci, možná ano ale stejnak jsem ještě neslyšel zedníka který by vstal v 5 hodin a řekl: „skvěle! zase můžu být 8 hodin na stavbě, perfektní“ a s tím že někdo to dělat musí máš teda pravdu, jenže myslím že takových lidí je až až 🙂

Upravil/a: Tw!st

Zajímavá 0 před 2840 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

Programování vyžaduje specifický, pro člověka vlastně nepřirozený způsob myšlení. Ne každý je toho schopen a řada lidí by se nenaučila samostatně programovat, i kdyby na to měli učitele. Naproti tomu ten, kdo takové myšlení (schopnost abstrakce a algoritmizace) má, snadno se naučí jiný programovací jazyk. Ten je jen nástroj.
BTW: Skuteční aktivní programátoři často rádi něco dělají fyzicky, vlastníma rukama.

Upravil/a: dubraro

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Můj bratr šel na základce raději do kuchyně s holkama, než se do dílen, a zájem o kuchařinu mu zůstal dodnes a vydělá si dost. Jasně, že občas i koníček tě přestane na chvíli bavit a štvě tě. Ale ty si pár věcí neuvědomuješ, a to to, že ne každej i sebeinteligen­tnější člověk nemusí mít na to tvoje programování buňky a nebo ho to prostě a jednoduše nemusí bavit.
A sorry, ale ta tvoje poznámka v diskuzi je dosti nemístná a nedivím se, že tě lidé pokládají za arogantního, jak sis tady jednou postěžoval.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Třeba je ta práce baví, nebo je dokonce jejich koníčkem, nebo chtějí být mezi lidmi. A cožpak by mohli být všichni programátoři? Kdo by vařil, stavěl domy, uklízel, vyráběl nebo pěstoval potraviny, šil oblečení ap. ? 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Dnes jsem si u auta vyměnil oba kulové čepy na nápravě a obě zadní ložiska.
Nejsem automechanik a mám z toho radost. Co umíš ty ? Víš vůbec co to je něco opravit nebo vyrobit ? Programovat a válet se v trenclích umí kde kdo.
Podivný ideál.
Jsem již starý. Přesto kdybych to potřeboval tak se programovat naučím.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Už dnes existují odhady, že až polovinu pracujících lze u nás nahradit existujícími roboty. Je pouze otázkou času kdy se tak opravdu stane. Ani tehdy však nebudou nenahraditelní pouze programátoři, ale možná více, než kdy jindy i jiné profese. Kdo ti postaví dům, vypěstuje třeba brambory, opraví vodovod, vyčistí studnu s pitnou vodou atd. A představ si, že při rekonstrukci bytu pro nás pracoval zedník, který se řemeslem živil v Anglii, Německu a Rakousku. Perfektně tam zvládl tamní jazyky. Pracoval dle potřeby i deset hodin denně a byt po sobě uklidil dokonce vysavačem. Domů se vrátil aby založil rodinu.
A jen tak mimochodem, nemohu se zbavit pocitu, že si nevidíš ani na špičku nosu.

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

všichni budeme programátoři 😁
nebudeš tomu věřit, ale znám lidi, kteří jdou ráno do práce s radostí. je za nimi vidět kus práce a až jednou budeš potřebovat dobrého zedníka, či jiného řemeslníka, tak zjistíš, že si vydělá víc než Ty programováním (jestli ho teda vůbec seženeš).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Rokio

Protože programování je poměrně těžké. Vyžaduje nadprůměrné logické myšlení, přesnost a trochu i puntičkářství.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ten který je

Nestačí něco vědět,člověk má také něco umět.Naopak zase nestačí něco jenom umět.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Adamos00

Raději budu pracovat venku než být zalezli u pc denně, stejně tak je to s podnikáním na internetu nechci si zkazit život tak radši budu pracovat za 20000 měsíčně než abych strávil život u pc

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Malina55

To by se nejprve v té škole musel naučit číst a aspoň trochu počítat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
xxx3

to mi připomíná jednu průpovídku od slavné Marie Antoinetty -„Když nemají na chleba, ať jedí koláče.“ ;)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Tw!st

Mosoj: Nevím, přijde mi jako kdyby sis tu otázku pokaždé přečetl nějak špatně, nebo si prostě neumíš nikdy uvědomit smysl té otázky… nyní říkáš zase prozměnu že se válím v trenclích. To že sis opravil auto a máš z toho radost je dobře, proti tomu nic nemám, každého baví něco jiného a kažému jde něco jiného. Pokud je jediné co umíš opravovat auta a ještě se tím tak přiblble chlubíš na internetu tak je to spíš smutné. A ptáš se co umím já? Mám vysoké marketingové schopnosti, spolupracuji s celosvětovými firmami které nabízí marketingové nebo reklamní služby, vyznám se mezi všemi reklamními způsoby, od bezplatné na sociálních sítích ke kterým vlastním know-how, přes reklamami zakomponovanými v tvorbě publisherů po reklamní bannery na webu převážně PPC, CPT apod. Už několik let buduju facebook stránky které slouží jako marketingový nástroj. V Srpnu spouštím 2 weby které zahltí celé sociální sítě v česku. Později plánuji rozvíjet větší společnosti a v budoucnu podnikat. Mým vzorem a ideálem je Warren Buffet, Bill Gates a Mark Zuckerberg. Tak si prosím nech své ofenzivní poznámky a věnuj se raději svému autu, opravit auto je totiž životní cíl 🙂

před 2840 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… kdyby bylo aspoň zbla pravda, cos tu vo sobě napsal, tak nebudeš prudit na odpovědích, hlavně tato věta mě rozesmála: " V Srpnu spouštím 2 weby které zahltí celé sociální sítě v česku" …

před 2837 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

To co umíš, dříve musel zvládnout každý hokynář. Jestli se tady někdo chlubí ? Hádej kdo to je. Pokud nezměníš myšlení nikdy neprorazíš, to si myslím zase já.

před 2840 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Tw!st

IceT: Jako já nevím já nikdy nikoho nezačínám bezdůvodně urážet, proč si myslíš že je nemístná? Jen reaguji na to, jak Mosoj se do mě bezdůvodně začal navážet a i přesto že jsem se slušně zeptal na normální spíše filozofickou otázku. „Co umíš ty ? Víš vůbec co to je něco opravit nebo vyrobit ? Programovat a válet se v trenclích umí kde kdo.“ Copak jsem snad řekl že se živím programováním? Já neumím naprogramovat skoro nic a Mosoj mi hned začal říkat že to co umím já umí kdekdo, tak jsem mu slušně vysvětlil, že programování není to co umím já a napsal jsem mu co vlastně umím. Proč ti připadá Mosojova odpověď normální a moje už nemístná?

před 2840 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
iceT

Protože jsem si přečetla tvoje některé otázky, například tu, kterou jsem zmínila nebo jsem zaznamenala tu, jak ses ptal jak se omluvit holce, když jsi jí předtím napsal, že jí to nebudeš vysvětlovat, že je na to hloupá nebo tak něco. Zřejmě nebudeš mistr diplomacie. Protože nejde ani tak o to jakou otázku jsi položil, ale spíš o to, že podle jejího znění by všichni měli sedět doma na prdeli a makat hlavou. Jenže i makat manuálně se musí a kdysi i muselo, třeba když nebyly stroje na setí, tak sedlák chodil po poli a zrní rozhazoval ručně. Nebyly stroje a sekačky, žalo se ručně srpem a kosou.
Protože pořád budou existovat lidi, co budou raději dělat práci co je baví, za podstatně menší plat, než kdyby pracovali z pohodlí domova za mnohem více, za předpokladu, že by např. to programování uměli.
A také pořád budou existovat lidé, co nemají moc rádi chlubílky a tak. I já patřím mezi ně. Např. před pár lety jsem byla na rande a týpek měl dva mobilní telefony s tou klávesnicí jak vypadá jak miniklávesnice, telefon se otvíral jak pouzdro na brýle, a jestě mi povykládal jakým autíčkem jezdí, jako kdybych se v tom vyznala. Proto se nezlob, že jsem napsala tak jak jsem to napsala.

před 2840 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Tak vidíš, ani zeptat se neumíš a nadčlověk nejsi.

před 2840 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Tw!st

IceT považuju tě za inteligentní a respektuju tě, ale stále si stojím za tím že jediný kdo tu je ofenzivní je Mosoj… Jinak musím uznat že asi jsem tu otázku asi špatně formuloval, nemělo to znít jako „vykašlete se všichni na ruční profese a běžte programovat“ ale spíš když si někdo každodenně stěžuje na svoji práci za kterou dostává 70kč na hodinu a každý den přemýšlí jak to změnit, tak že třeba tohle může být cesta. A Mosoji nemysli si, že pokud chci v budoucnu pracovat hlavou tak že rukama nic neumím, umím soustružit na ještě na starých rumunských soustruzích, frézovat na svislé i vodorovné frézce, brousit na brusném kotouči, pracovat na všech typech vrtaček, jak ručních tak strojních, vrtat závity hezky ve svěráku po staru… Jednoduše to nebyla věc kterou bych se chtěl živit tak jsem to změnil 🙂

před 2840 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
iceT

To ale potom ten, kdo si stěžuje, že má málo, ať nepřemýšlí, jak to změnit, ale jde a rovnou koná, protože fňukáním se samo nic nezmění. Nebo se měl lépe učit, ono dosažené vzdělání s výškou platu celkem souvisí, ale není to vždy pravidlem. Jsou lidi, co za 15 000 pracovat nepůjdou, přitom kvalifikaci na vyšší plat prostě nemají. Ale neudělají nic pro změnu, jen umí fňukat.

před 2839 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek