Avatar uživatele
annas

Co je to gagát? K čemu a v které době se nejvíc využíval?

Jeho naleziště?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? panenka, Miroslavst, BEAES, vagra, Adlim, rynek878, Radak před 4820 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
rynek878

Gagát (také černý jantar, jet, akštýn nebo kanell) je tmavý mineraloid používaný jako polodrahokam. V dřívějších dobách býval zaměňován s jantarem. Je voskově matný, černý či tmavě hnědý a neprůhledný. Vznikl milióny let trvajícím rozkladem dřeva, obvykle stromů z čeledi blahočetovitých, za vysokého tlaku. Složením je podobný hnědému uhlí a hoří. Někdy obsahuje pyritové inkluze. Jeho název je odvozen od řeky Gagátes v Malé Asii, kde byl těžen Římany.

Dnešní ložiska gagátu jsou především v Utahu, Rusku, Asturii, Francii a Německu.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Gag%C3%A1t

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
panenka

Původ gagátu lze přirovnat k jantaru. I gagát vznikl z organické látky. Je to vlastně odumřelé dřevo, které bylo před mnoha miliony let pohřbeno pod vrstvami hornin. Složením proto odpovídá hnědému uhlí a na rozdíl od většiny drahých kamenů gagát hoří.

Jméno gagát dostal kámen podle řeky Gagátes na pobřeží Malé Asie, v dnešním Turecku. Tam ho těžili a dováželi do své říše staří Římané. Nejen odtud. Také z Velké Británie, kde se těžil zřejmě už 1500 let př. n. l. zejména v oblasti Whitby na severovýchodě Anglie. Římané gagátu přičítali magické a léčebné vlastnosti. Věřili, že zahání hady a vařený ve víně léčí bolesti zubů. Gagát byl oblíbený i u Vikingů, kteří ho rovněž těžili v anglických nalezištích. Svědčí o tom množství artefaktů z gagátu, které našli archeologové při vykopávkách v Grónsku.

Gagát má voskový lesk, velmi snadno se opracovává, vyřezává a tvaruje. Po antickém Římě se proslavil především ve Velké Británii, a to ve dvou různých obdobích. O jeho slávu se zasloužila první abatyše whitebského opatství svatá Hilda (614 až 680). Rozvinula v klášteře výnosný domácký průmysl na zpracování gagátu. Jeptišky tam vyráběly z gagátu růžence pro vlastní potřebu, pro poutníky i na prodej, kříže i nejrůznější jiné předměty, například figurky. Díky tomu klášter velmi prosperoval.

Dalším obdobím slávy gagátu byla viktoriánská doba (druhá polovina devatenáctého století). Královna Viktorie gagát milovala odjakživa, ale poté, co ovdověla v roce 1861, oblékla smutek a neodložila ho až do své smrti. Z černého gagátu si od té doby nechávala vyrábět všechny šperky, protože měly černou barvu. Gagát se stal v Británii obrovskou módou. Uvádí se, že každá britská rodina v té době vlastnila alespoň jeden gagátový šperk. Centrem výroby šperků a předmětů z gagátu bylo i v té době Whitby, které už mělo dlouhou tradici a zkušené řemeslníky. Vyráběli složitě vyřezávané korále, náramky, náušnice, kameje, prsteny i spony do vlasů.

Zdroj: http://www.fif­tyfifty.cz/Vi­te-co-je-gagat-3817005.php

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Miroslavst

Gagát Lidové názvy: čarodějnický jantar, černý jantar.
http://atarot.cz/wp-content/upload­s/2009/10/Gagat­.jpg

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
vagra

Drahý kámen organického původu, z něhož se zejména ve viktoriánském období vyráběly nádherné šperky a sošky,složitě vyřezávané korále, náramky, náušnice, kameje, prsteny i spony do vlasů.
Říká se mu také černý jantar nebo jet. Voskově matný, neprůhledný, černý.
Novější naleziště gagátů jsou v USA v Utahu, v Rusku, ve španělské Asturii a ve Francii a Německu. V současné době je gagát spíše už jen nostalgickou vzpomínkou.

Zdroj: http://www.fif­tyfifty.cz/Vi­te-co-je-gagat-3817005.php

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek