Avatar uživatele
cepice

Proč se ČNB snaží o zvýšení inflace? Však je to k našemu neprospěchu, ne?

Viz zde snaha o posílení inflace na 2 %.
https://zpravy­.aktualne.cz/e­konomika/pod-takovym-tlakem-cnb-jeste-nebyla-na-intervence-musela-dat/r~14e462e­4d71911e6b13b002590604f2­e/?_ga=1.226743709­.1073418006.1477900623&­redirected=14840475­71

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? dudu před 2662 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Quimby

Odpoveď byla označena jako užitečná

Proč je to k našemu neprospěchu? Protože bude za rok rohlík dražší? To sice ano, ale to je dost krátkozraký pohled z poledu spotřebitele.
Na druhou stranu pekařství bude mít větší tržby a může zvýšit platy, takže bude ve výsledku stát skoro stejně.
Otázka je tedy proč nedržet inflaci na 0? Protože inflace podporuje investice. Když by byla inflace 0, tak firma nemá důvod peníze nikam investovat, protože pořád budou „stát“ stejně. Pokud ale budou za rok „levnější“, tak je radši utratím teď, protože za ně dostanu víc než za rok. Což ve výsledku podporuje ekonomický rozvoj.
A co tahle deflace? Vždyť to znamená, že rohlíky budou levnější, to je přece dobře, ne? No, ani ne. Proč by firmy investovaly teď, když za rok si za ně pořídí více, takže investice budou váznout. Navíc budou mít nižší zisky, takže nebudou mít ani moc peněz, které by mohli utratit. No a kde budou firmy šetřit? No budou muset snížit platy, popřípadě lidi rovnou propustit. Takže rohlík budu mít levnější, ale stejně si ho levněji nekoupím, protože mám nižší/žádný plat.

Tohle je taky jen povrchově vysvětleno, existuje o tom celá věda, která to řeší – ekonomie. Každopádně není úplně jednotný názor jestli je inflace/deflace špatná. Oboje má klady a zápory. Důležité je se vyhnout inflační/deflační spirále.(Krásný případ Zimbabwe)
Většina národních bank je pro mírnou, ale stabilní inflaci. Hlavně kvůli tomu, že banka má více možností jak inflaci kontrolovat. Ale důležité je, že je stabilní, protože pak firmy ví, co mají čekat a můžou se tomu přizpůsobit.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?cepice Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Podle centrálních bankéřů a makroekonomů je přiměřená inflace prospěšná.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek