Avatar uživatele
JájsemRaibek

Proč se říká „ta“ Škoda (myšleno auto), když je pojmenované po chlapci?

Zcela jistě je pojmenováno po panu Emilu Škodovi?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, mojitek před 2950 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Podobně se jmenuje mnoho osobností s mužským jménem končícím na „a“. Dnes se lépe říká „ta ŠKODA“, protože značka už nevyjadřuje firmu zakladetele. Ten Škoda by zněl asi divně. Jediné opodstatnění slova škoda bylo ve spojitosti s výrobou modelů Š 130 Garde či Rapid v BAZ Bratislava. Říkalo se tomu Škoda Slov. Nedojely ani na příští technickou prohlídku.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Ano. Název je odvozený od Škody, majiteli pozdějších Škodových závodů., v nichž zůstal pezidentem i ředitelem. Takže název Škoda se stal obecným, nejde o slovo životné.

Opět je třeba začínat od Adama, tedy v historii.

Příjmení Škoda získal jedinec, který někomu škodil, ubližoval, nebo naopak utrpěl sám škodu, tedy podle obecného jmén škoda.

Dále je třeba si uvědomit, že v době vzniku existovalo kmenové skloňování, takže ten Škoda, ale i ta škoda patřili do stejné kategorie. Navíc se nerozlišovala životnost, tdy přirozený rod při skloňování.

V souladu s hláskovými změnami asi tak od 14./15. století se začala rozlišovat i životnost. Takže mužské jméno Škoda přešlo od -a kmene (žena) ke vzoru starosta (předseda), který se tedy skloňoval podle vzoru žena.

Nový vzor se odlišil některýmí tvary od ženského rodu – vladyky – dříve ženy – dnes vladykové jako pánové, nebo k vladycě – k ženě, dnes k vladykovi, stejně např. 6. p.

Z toho vyplývá, proč jsou jména zakončena na -a rodu mužského – podle přirozeného rodu, bez ohledu na zakončení -a – koncovka typická pro ženský rod.
Ta sýkora x ten Sýkora,. Škoda x škoda atd. Vlastní jméno x obecnému pojmenování.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mojitek

je to běžné-TA ŠKODA(mělo by být TEN),nebo TEN MERCEDES (mělo by být TA MERCEDES),TEN VOLSKWAGEN(mělo by být TO VOLKSWAGEN),TA JAWA(mělo by být TEN JANEČEK-WANDERER atd atd.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek