Avatar uživatele
Kajoch

Proč se říká nenažraným a chamtivým lidem: „Jsi lakomý jako Žid“?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 2236 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

No, oni tak prý opravdu byli. Nevím, já za svého života jako kluk poznal jen Otaševičovu zmrzlinu a ta byla naprosto bezkonkurenční.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

Tohle je už minimálně od středověku – židé byli monopolní provozovatelé lichvy (křesťanství lichvu zakazuje, judaismus na lichvě na JINOVĚRCÍCH přímo bazíruje – viz Bible) Odtud už jen krůček k literárním dílům jako např. „Na kometě“ od J. Verna – postava Izáka Hakhabuta.
(BTW – dnes je tato kniha neoficiálně „na indexu“ – vydavatelé ji z hrůzy před všudypřítomnými „ochránci práv“ odmítají tisknout. :D :D :D)

Vysledek literárního i lidového povědomí je pochopitelný.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Zřejmě se Židé těmito vlastnostmi v průběhu dějin vyznačovali v takové míře, že se to dostalo do lidové moudrosti.

Nicméně chamtivost a lakomství jsou rozdílné vlastnosti.
Chamtivost je nutkání získávat zdroje v míře daleko převyšující potřebu.
Lakomství je neochota zdroje vydávat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lefond

Od IV. Lateránského koncilu bylo papežem Inocencem II. zakázáno židům vykonávat veřejné funkce. Byl jim ale umožněn přístup k lichvě za „přiměřený úrok“. Křesťané to měli zakázané biblí, a tak židé měli celé odvětví pro sebe. O století později jsou již všichni židé považováni za lakomce hamižníky a lichváře, i když se bankovnictvím zabývalo jen pár z nich. Nejvíc se stereotyp začal šířit ve 14. století, kdy do finančnictví začali vstupovat i křesťané.
Paušalizující názor se ujal a táhl se se všemi židy celý středověk i novověk. V době průmyslových revolucí, které dokázali židé s volným kapitálem často dobře využít pro svůj prospěch, se ještě více přiživila.

No a samozřejmě propaganda Josepha Goebbelse jinak židy nevykreslovala, než jako chamtivé a deviantní jedince, kterým jde jen o moc a peníze. Starší generace to předala nové a tak se to dostalo až k vám ;)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek