Avatar uživatele
eleonnore

Proč se říká olympiádě v Riu „Božské Rio“?

Kdo vymyslel tenhle přídomek?

edit: Myslím, že je to něco oficiálnějšího, všude se to uvádí s velkým písmenem „B“ :)

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, atlas, marci1 před 2846 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Přesnějí – olympiáda v Božském Riu. Název nesouvisí jen s olympiádou, ten vymysleli zřejmě novináři a zpravodajové.. Název Boží město má svou historii.

Souvisí se 60. lety, kdy vláda chtěla vystěhoval na předměstí slumy, které vznikly jako záchrana „od Boha“ po povodni. Boží město lidi neochránilo, ale název zůstal.

Na jedné straně je Brazilie země fotbalu, samby a karnevalu. Rio má krásné romantické pláže, kus pralesa, Cukrovou homolu, socho Krista atd., ale na druhé straně je zde bída, nezaměstnanost, kriminalita, drogy atd.

„Nad obrovskou jihoamerickou metropolí se vypíná slavná Cukrová homole. A na ní socha věčně žehnajícího Ježíše Krista, patrona pestrobarevného města v ústí imaginární "Lednové řeky“. Města, jehož více než polovina obyvatel z celkového počtu 10 milionů žije v bídě a špíně rozlehlých slumů. Pavučina příbytků, pro které je přívlastek „lidský“ poněkud svérázným eufemismem, obepíná centrum známé z pohledů a cestopisů ze všech stran.

Jeden ze slumů, ten nejstarší pod Kristovým přímým dohledem, nese jméno Cidade de Deus – Boží město (v českém distribučním překladu poněkud nešťastně „Město bohů“). A v něm se miliony obyvatel každé ráno probouzejí do opravdového zápasu o holý život. O přežití v drsných podmínkách jež vytvořila sama civilizace.

Pojmenování Boží město se objevilo v 60. letech.. Už si nikdo nevzpomene, že původně vzniklo jako sídliště pro oběti povodní, státní správa však myšlenku nedotáhla do konce. Ve slumu se nežije podle akademického práva, i policie střílí pokud možno dřív, než se zeptá. atd. "
http://movies­.czweb.org/Fil­my_soubory/Fil­my2/mestobohu­.htm

Režií zahájení OH byl pověřen Fernando Meirelles, jehož drsný film Město bohů, odehrávající se v chudinské čtvrti Ria, si v roce 2004 vysloužil čtyři oscarové nominace.

„Město Bohů“ je příběh z RIA inspirován skutečnou událostí někdy v šedesátých letech.

Slumy – "chudinská čtvrť z improvizovaných a obvykle nelegálně postavených chatrčí. Slumy se nacházejí hlavně na předměstích velkoměst v chudých státech.“

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

„Božské Rio“ je informační pořad o olympiádě (viz zdroj). 🙂
Název „Božské“ je podle filmu „Město bohů“, který pojednává o nejbolavějším místě v Rio de Janeiru. Je součástí městského obvodu Jacarepaguá. Vzniká v roce 1960, je součástí plánu vlády brazilského státu Guanavara. Vládě jde o přesun všech chudých obývajících centrum Rio de Janeira na okraj města. Je to plán společensky naprosto nezodpovědný a již několik let nese celé společnosti své shnilé „ovoce“.
Net

Zdroj: https://www.spor­t.cz/loh/ostat­ni/clanek/797461-bozske-rio-od-patku-kazdy-den-na-sport-cz.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

… a nebude to jen kvůli tý velký soše boha nad Rijem? … ono to k tomu přímo svádí, takovej kolos se jen tak někde nevidí …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Zřejmě nějaký novinář a ujalo se to.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
eleonnore

Myslím, že je to spíš něco oficiálnějšího, uvádí se to vždy s velkým písmenem „B“. Ale i tak díky za názor :)

před 2846 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek