Avatar uživatele
anonym

Proč se říká počítačové myši „myš“, když vzhledově nepřipomíná ani myš, ani krysu a ani potkana?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2349 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Někoho to napadlo.

„S příchodem operačního systému Windows se stala myš nedílnou součástí naší práce s počítačem. Možná si ještě vzpomínáte na ony prototypy, které byly dříve považovány za revoluci v ovládání počítače přinášející veliký "luxus“. Ostatně první vyrobená myš měla podobu numerické klávesnice a její autor uměl nazpaměť všechny souřadnice pixelu, a tak mohl tento přistroj ovládat.

V roce 1963 si o stolních počítačích mohli inženýři pouze nechat zdát. Úspěšné firmy se honosily obřími sály s několikatunovými počítači, které by se nevešly ani na největší stoly na světě. Překvapení a pochyby proto sklidil vynález amerického vědce Douglase Engelbarta. „Všichni si přinejmenším deset let mysleli, že jsem naprostý blázen,“ popsal Engelbart reakce na svůj nápad z počátku padesátých let, sestavit malé zařízení pro ovládání počítače. Až o dvanáct let později, roku 1963, se s finanční podporou americké organizace pro výzkum vesmíru NASA zrodil první funkční exemplář. Byl od svého stvořitele originálně pojmenován jako „X-Y ukazatel“. Takzvaný „X-Y ukazatel“ (X-Y position indicator) byla hnědá dřevěná krabička se dvěma k sobě kolmými kolečky a červeným tlačítkem navrchu.

„Nikdo si už nepamatuje, kdo s tím názvem přišel. Ale začali jsme jí okamžitě říkat myš,“ uvedl osmaosmdesátiletý Engelbart. Svůj vynález Engelbart a jeho kolegové předvedli odborné veřejnosti až 9. prosince 1968. Přesné datum si pamatuje řada počítačových nadšenců dodnes. Tento den totiž spatřily světlo světa vedle myši také základy textového editoru, e-mailu, internetového odkazu, telekonference nebo princip on-line nápovědy atd.,:

David Rakowski

https://www.fi­.muni.cz/usr/jku­cera/pv109/200­3p/xrakowsk.htm

Jen úvaha
Název myš možná kvůli tomu, že se rychle pohybuje. Původ slova
myě z mues- rychle se pohybovat.

Nebo tělo myši držíme v ruce , „drát“ je ocas. .

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek