Avatar uživatele
anonym

Proč se říká, že jsou sovy moudré, když nemají žádnou nadprůměrnou inteligenci?

Kde se to označení sov vzalo?

Sova je v každém směru pozoruhodné zvíře. Na celém světě jich žije přes 200 druhů, umí otočit svojí hlavou téměř dokola. Nejzajímavějším faktem však je, že jsou moudré. Nebo se to o nich alespoň traduje.
Sovy nejsou moudré!

Jak je to tedy skutečně? Hned na začátkem si pojďme ujasnit pravdu. Realita je taková, že sovy nemají žádnou nadprůměrnou inteligenci. Vzhledem k tomu, jaké pověry o nich kolují, je samozřejmostí, že byly prováděny desítky testů na soví mozek. Jedna z takových studiích potvrdila, že schopnosti sovy v ničem nepřevyšují schopnosti jiných ptáků. Byl uskutečňován například jednoduchý kognitivní test, stavěný na principu podmíněných reflexů. Vytvořila se taková situace, kdy po zatahání za řetěz se sově dostalo nějakého potěšení v podobě pamlsku. Kdo by si myslel, že řetěz se bude houpat neustále, je na omylu. Sovy tímto experimentem neprošly úspěšně.

Neznamená to však, že by byly naprosto hloupé. Jiné studie prokázaly, že jsou tito ptáci schopni využít nalezený trus jiných zvířat a za jeho pomocí lákat brouky do svého doupěte, kde si na nich poté pochutnaly. Takový zjištění však v žádném případě nekoresponduje s nějakou extrémní soví moudrostí.

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Tw!st, vas999, Kulpix před 2843 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Ještě mnohem dřív než v antice se sova objevovala v pověrách. Moudrost sovy se odvíjí od bohyně Athény, ale tím, že si ji moudrá Athéna sama vybrala – viz dole.

Je pravda, že sova není opravdu tolik moudrá, i když u „starých Řeků byla sova znakem moudrosti, náš lid nic takového o ní neví, naopak štítí se jí, ač nikde není víry, že by byla jedovatá. Soví hlavy užívá se však s oblibou k účelům dekoračním, vyřezává se na hlavice hůlek na mokváčky dřevěných dýmek ap.“

Jinak pověry o sovách, které se tradují u nás:

"Tajemný jejich noční způsob života byl příčinou, že se jich užívalo k různým kouzlům. Ze starých pověr udrželo se jich mnoho na naše časy.

Nejznámější je pověra o sýčkovi, že usedá na chalupu, v níž má někdo umříti a volá: „Půjď! Půjď!“ Jako proroka smrti lid tedy sýčka nenávidí.
V mnohých krajinách panuje dosud pověra, že se lapená sova přibije (jako netolýr) živá na vrata, aby bylo odvráceno neštěstí, které sova svou přítomností tomu příbytku zvěstuje.
Podobně objeví-li se v krajině mnoho sov, je to předzvěstí, že tu krajinu stihne nějaké neštěstí.
Čarodějnice v pohádkách vyobrazuje se vždycky se sovou, a tak se v dětech udržuje přesvědčení, že sova je pták čarodějný.
Slovo „sova“ je přezdívka pro toho, kdo v noci bdí a pracuje. Houkání sovy je lidu odporným, v bázlivých budí hrůzu.
Jako jméno vyskytuje se jméno „sova“ dosti zřídka, za to však velmi často v místopise (Sovinec,.....()"
Více v odkazu
http://myslivos­t.wz.cz/1.sova­.html

Pro město Athény se používalo úsloví: nosit sovy do Athén.

Co znamená, najdete nejen v odkazu ,ale i v knize Zakopaný pes od Bedřicha Fučíka.
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/nosit-sovy-do-athen-je-rceni-oznacujici-zbytecnou-cinnost-neco-jako-nosit-drivi-do-lesa

„Patronkou a ochránkyní Athén byla bohyně Athéna, která lidem darovala nejen řemesla, ale i vědu a moudrost. Zdobil ji přívlastek "glaukópis“, tj. jasnooká či sovooká (řecky glaux = sova).
Jako pták bohyně moudrosti se stala i sova symbolem moudrosti a učenosti, tím, že se na ni přnesla moudrost Athény. Proto i na mincích bývala často zobrazována jako znak města. Ostatně sovy sídlily odpradávna ve velkém množství na skalnatých svazích athénské Akropole a skutečných i pomyslných sov měly Athény skutečně dostatek atd."

Podle mytologie to vypadá tak, že si Athéna sovu spíš vybrala vzhledem k tomu, že jich byl v Athénách dostatek, takže moudrá Athéna = moudrá její společnice sova, jak potvrzují i starší pověry.

Upravil/a: annas

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra, redy Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

Já jsem kdysi kdesi četl nebo slyšel, že je to kvůli jejich očím které mají narozdíl od ostatních ptáků vedle sebe jako člověk, což jim dodává jakéhosi moudrého vzezření. Řekl bych, že něco na tom bude. Když si představíte, jak se kouká takový výr velký a jak se kouká jedním okem slepice…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

V evropské kultuře je sova symbolem moudrosti již hodně dlouho. Athéna, řecká bohyně moudrosti a vítězné války, ochránkyně statečnosti, práva, spravedlnosti a umění bývala často doprovázena sovou a také bývala často se sovou zobrazována. Odtud sova=symbol moudrosti. 🙂
http://jpeg.cz/i­mages/2016/07/­07/OzHmM.jpg

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Jedná se hlavně o symbol.

https://pohan­skykruh.wordpres­s.com/2013/04­/22/sovy-a-jejich-kouzlo/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Protože všechny vypadaj jak libovolná profesorka 50+ v brejlích a tam se moudrost předpokládá.
Nejvíce společných rysů lze pozorovat u puštíka-

https://www.go­ogle.cz/imgres?im­gurl=http%3A%2F­%2Fwww.nature-photogallery.e­u%2Fcz%2F__user­data%2Fphotos%2F2348­.jpg&imgrefur­l=http%3A%2F%2Fwww­.nature-photogallery.e­u%2Fcz%2Ffoto%2F2348-pustik-vousaty%2F%3Fpu­vod%3D35&docid=W_u2hKYP­xiqMWM&tbnid=IG­NB6hU0YpsXJM%3A&w=90­0&h=675&bih=884&biw=1280­&ved=0ahUKEwir­mPuEluLNAhXKuB­QKHYVYAS0QMwg6KAg­wCA&iact=mrc&u­act=8

…a také u kulíška-

https://www.go­ogle.cz/imgres?im­gurl=http%3A%2F­%2Ffkcso.cz%2Fchs%2F­foto11%2Fglapa­sA.jpg&imgrefur­l=http%3A%2F%2Ffkcso­.cz%2Fchs%2Fgla­pas.html&docid=T1nXG5Iq­SZ1C9M&tbnid=L10Da5j1M2eG­pM%3A&w=800&h=534&bih=88­4&biw=1280&ved=0a­hUKEwjTyb7bl-LNAhXFzRQKHUn­cC3YQMwg4KAkwCQ&i­act=mrc&uact=8

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kulpix

Je to nejspíš kvůli tomu, že je taková jak si ji charakterizoval v otázce. Taky, když sedí na stromě působí, jakýmsi přísným vzhledem》to jí možná dodává to, že o ní lidi říkají , že je moudrá.

Zdroj: moje pozorování sov.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
vas999

Moudrost a inteligence spolu téměř nesouvisí. Inteligence je dílem vrozená, dílem závisí na tréninku, moudrost ale vychází ze zkušeností. Inteligence ovlivňuje především, jak člověk bude řešit úlohy a jak si bude dělat plány. Moudrost nám ale pomáhá vyvarovat se chyb, kterých si inteligencí ani nevšimne. Bohužel zkušenosti získáváme, ale pak je už mnohdy nevyužijeme.
Srovnávat moudrost a inteligenci je tedy jako srovnávat rozum s chytrostí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek