Avatar uživatele
KubikS7

Proč si Bohumil Markalous zvolil pseudonym Jaromír John?

Doplňuji:
Hanulka11 : To je škoda,že nevíte. Učíme se o něm teď ve škole…zajímalo by mě proč si zvolil takový pseudonym.. i tak děkuju 🙂

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, VampGirl, hanulka11, Bičiště před 4463 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

I když moje odpověď už není aktuální, doplním, třeba se někdy bude někomu hodit.

Bohumil Markalous byl nucen pro publikování v Lidových novinách zvolit pseudonym, protože rakouský důstojník nesměl psát do novin bez svolení generálního štábu.
Křestní jméno Jaromír zvolil po bratrovi, který byl těžce zraněn v Polsku a zemřel v roce 1915 ve vídeňské nemocnici, příjmení pak pro krátkost.

Pod vlastním jménem psal odborné práce a pod pseudonymem literání díla, aby profesora estetiky nikdo nehledal v ironickém spisovateli.

Tištěný zdroj a vl. v.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

To bohužel nevím …jen jsem našla toto

Dílo Jaromíra Johna se dá rozdělit na období Bohumil Markalous a období Jaromír John.

Pod svým vlastním jménem vydával publicistické články z oblasti estetiky, pod pseudonymem vydával povídky a romány. Předělem jeho tvorby byl počátek 1. světové války. Až do nástupu na frontu působil jako estetik, vydával odborná díla o hračkách, vlivu květin, věnoval se vytváření estetického vkusu u dětí, v praktickém životě, byl proti zanášení starožitností do denního života. Vstupem do války se více věnoval beletristické činnosti a pod pseudonymem vznikala jeho nejvýznamnější díla. V letech 1922 až 1934 se beletristicky odmlčel.

Zdroj: http://www.spi­sovatele.cz/ja­romir-john#Milujte%20se%20na­%20neobvykl%C3%BDch%2­0m%C3%ADstech!%20Stis­kni%20ENTER

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek