Avatar uživatele
Kepler

Proč si Slováci zvolili právě tuto hymnu?

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Emefej, marci1, Cenobita, Klaproth před 2812 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
johana 56

„Dílo třiadvacetiletého „rebela“
Slova slovenské hymny napsal v roce 1844 slovenský romantický básník, spisovatel a dramatik Janko Vlastimil Matúška (1821 až 1877) na lidovou melodii.
• Janko Vlastimil Matúška studoval na bratislavském evangelickém lyceu a byl členem Ústavu řeči a literatury československé. Když byl v roce 1844 z evange­lického lycea propuštěn Ĺudovít Štúr, který tam vyučoval, odešlo ze školy na protest proti tomuto rozhodnutí 22 studentů, mezi nimiž byl rovněž Janko Vlastimil Matúš. Písňový text Nad Tatrou sa blýská složil na podporu slovenské národněosvobo­zenecké hnutí. Třináct studentů z oněch 22 dostudovalo v Levoči, ale Matúš se stal vychovatelem v Oravském Podzámku. Byl politicky činný i v revolučním roce 1848. O rok později ale své literární práce zanechal.  Celá píseň měla čtyři sloky a pod názvem Dobrovoľnícka vyšla roku 1851 tiskem.“

http://www.xslo­vensko.cz/slo­venska-hymna

V roce 1919 byly prováděny jízdní zkoušky s vozy typu U ve Vysokých Tatrách. Místní horalé přirovnávají tyto vozy k Tatrám. Název se uchytil. Již v březnu 1919 opouštějí závod první vozy s názvem Tatra. Úspěchy automobilů Tatra rozšířily věhlas značky po celém světě.
http://www.ko­privnice.cz/in­dex.php?id=struc­ne-z-historie-koprivnice

Upravil/a: johana 56

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

mimo zápisu pán prokurátor…
podľa známeho obrázku a znení československej hymny vychádzam z presvedčenia že pri hľadaní nového domova (Kde domov můj…) a nostalgického ospevovania krás českej krajiny vodič tatrovky na Slovensku nezvládol riadenie a následne ohrozil občanov miestnej komunity. Hromyblesky (Nad Tatrou sa blýska… ) čo naňho médiá z nedostatku iných afér a kačíc následne udalosť natoľko spropagovali, že oprášil v povedomí slovenského ľudu prorocké slová známej piesne, že „hromy divo bijú …zastavme ich bratia“ platí pre všetkých aj pre nezodpovedných šoférov ktorý ohrozujú našu krásnu, aj keď často hašterivú, zem.
Len sa pozrite na obrázok, tá krásna architektúra v pozadí, tá nová diaľnica…

PS.
Hoci pôvodne vznikla pieseň ako protestná proti uchvatiteľom Slovenska už v roku 1844 a ako taká bola prevzatá ako slovenská hymna aj dnes je aktuálna proti všetkým uchvatiteľom Slovenska, zbohatlíkom, bankárom, developerom a podnikateľom, čo na úkor slovenského ľudu zhodnocujú v prvom rade svoje záujmy aj na úkor dnešného slovenského ľudu.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Pretože majú nádherné Tatry, nad ktorými sa blesky blýskajú. 🙂
http://jpeg.cz/i­mages/2016/09/­01/khKH.jpg

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

to nevím, když jich je tolik nakonec v ČR.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

led: tak mě napadlo, když ses zmínil o tom nezvládnutí řízení, jestli při tom šofér nevrazil do stožáru VVN a ty blesky lítaly mezi padajícími dráty…

před 2811 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Aj to je možné, ale pokiaľ som čítala v médiách, stávalo sa to viac na českých cestách. Na Slovensku zas ničili prívod plynu… :)

před 2811 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek