Avatar uživatele
Jrkuft

Proč si autobusy, kamiony a náklaďáky odfukují, když zastaví?

Zná to snad každý.
zastaví vedle vás a „odfukne“ si

Je to kvůli brzdám nebo proč to dělají?

Zajímavá 0 před 2779 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Pixma

Ano, je to kvůli brzdám. Kompresor vhání vzduch do vzduchojemu a pokud se brzdy v danou chvílí nepoužívají, přetlakový ventil vzduch upustí, aby nedošlo k poškození vzduchojemu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cukrar

Jrkuft,
jsou dva události, přepuštění vzduch z natlakované soustavy, nebo upuštění vzduch při ruční brzdě.
Který zvuk myslíte.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Odfukuje z brzdového systému. U některých autobusů můžeš slyšet i odfukování při zavírání a otvírání dveří, pokud je má na pneumatický pohon.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Je to kvůli brzdám. Brzdy velkých vozidel (také vlaků) jsou poháněny a ovládány stlačeným vzduchem. Při brzdění stlačený vzduch tiskne brzdové elementy k disku nebo bubnu, tření vyvolává brzdící účinek. Když vozidlo patřičně zpomalí, řidič uvolní brzdový pedál, systém tento přebytečný stlačený vzduch vypustí (to je to odfouknutí) a brzdové elementy jsou uvolněny.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Ano, je to kvůli tomu, že vzduchojemy tlačí vzduch do brzd, ale když se nebrzdí, respektive se dobrzdí, tak je třeba ten vzduch dostat ze vzduchojemů pryč. Protože v jiném a jakémkoliv dalším případě by to vlastně pak už nefungovalo tak efektivně. :) Je to dané tím systémem vzduchových brzd, to jen tak takový nápad na další studium.

Nový příspěvek